Dobré noviny
Zápach pri vyprážaní? Stačí použiť jednoduchý trik a nepotrebujete ani digestor!
Lenka Miškolciová
Lenka Miškolciová

Zápach pri vyprážaní? Stačí použiť jednoduchý trik a nepotrebujete ani digestor!

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka — Foto: Adn

Aj vám prekáža zápach, ktorý zostane po vyprážaní? Aby vám to pri štedrej večeri v domácnosti voňalo, skúste tieto triky.

Bratislava 24. decembra - Vyprážanie jedla, či už ide o klasické rezne, hranolčeky alebo placky, vždy sprevádza aj typický zápach. Zväčša je preto samozrejmosťou zapnúť digestor. Nie každá domácnosť ho však vlastní a nie vždy úplne pomôže. Ak napáchnu záclony či obrus, len tak ľahko sa už zápachu z vyprážania nezbavíte. Existuje však niekoľko jednoduchých a overených trikov, vďaka ktorým sa už zápachu z vyprážania báť nemusíte

Ako teda zabránite zápachu?

Viacero z týchto trikov poznali už vaše babičky. Stavíme sa, že ak by ste sa ich na niektorý spýtali, určite by súhlasili. Tu je naše desatoro, ktoré vám pomôže zbaviť sa zbytočného zápachu.

1. Tak napríklad zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal, môžete aj pomocou obyčajnej mrkvy. Vložte do tuku 3-4 kolieska a uvidíte, že zápach bude výrazne slabší.

2. Takisto prospeje, ak mäso pred vyprážaním vyberiete dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené. Naklepte ho a narežte na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa totiž mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

3. Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu. Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu (čo prospieva nielen tomu, aby vám kuchyňa nezapáchala, ale aj vášmu srdcu), a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

4. Po obaľovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.

5. Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou. Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Zbaviť sa zápachu môže pomôcť aj pár kvapiek citróna.
Zbaviť sa zápachu môže pomôcť aj pár kvapiek citróna. Foto: Pexels/Lisa Fotios

6. Ak používate na smaženie menej tuku – tak, aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

7. Pri vyprážaní v trojobale je potrebné rezne alebo obaľovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

8. Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí.

9. Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou. Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice. Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.

10. Ktoré tuky sú vhodné? Siahnite po repkovom, kokosovom alebo palmovom oleji. Vynikajúcou voľbou je aj klasická bravčová masť. Tuk počas vyprážania pravidelne vymieňajte.

Už ste čítali?

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na jediný deň: denne ošetrí 120 pacientov

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu otvorenejší a priateľskejší. Ale pije sa naozaj priveľa

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť za katedrou, vydal sa s krompáčom do sveta

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…