Európu čaká nové označovanie potravín. Pri nakupovaní sa dozviete, či je váš výrobok naozaj ekologický
Odborníci chcú tak otestovať či informácia o ekologickej stope zmení naše nákupné návyky.
EURÓPA 7. júna – Potravinám a nápojom sa v Európe bude udeľovať environmentálne hodnotenie, aby nakupujúcim pomohli pri udržateľnom výbere potravín. Podľa portálu Food Navigator by mali mať od roku 2022 potraviny v Európe na obaloch štítky, ktoré sú podobné tým, ktoré zobrazujú obsah solí, cukru, tukov a kalórii. Výrobky budú mať po novom hodnotenia od najmenšieho ekologické dopadu A+ po ten najhorší, ktorý bude označený písmenom G. Takto bude každý nakupujúci informovaný, aký environmentálny dopad má daná potravina. Výrobky vrátane mäsa, mlieka a zeleniny sa budú klasifikovať podľa ich emisií uhlíka, vplyvu na biodiverzitu a spotreby vody od farmy až po supermarket. Skóre bude založené na individuálnych vlastnostiach produktu a nie na všeobecnom hodnotení typu potraviny.
Systém vytvorili vedci z Oxfordskej univerzity a bude nad ním dohliadať nový európsky vedecký výbor s názvom Earth Foundation. Nezisková organizácia bola založená s cieľom pomôcť ľuďom zorientovať sa v niekedy protichodných informáciách okolo témy udržateľnosti potravín. Foundation Earth je jednou z prvých významných spoluprác medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou po brexite. Systém bude štartovať vo Veľkej Británii, kde budú nové štítky testovať značky ako M&S alebo Costa Coffee. Pilotný program bude obsahovať produkty s dobrým aj zlým hodnotením, aby sa zistilo, či ľudia zmenia svoje nákupné návyky. Úplné zavedenie ratingového systému v Európe sa očakáva v roku 2022.
Podporovatelia tvrdia, že takáto transparentnosť podporí ekologizáciu dodávateľských reťazcov. Pre národy je to dôležité najmä preto, aby splnili právne záväzné klimatické ciele. Podľa medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy predstavuje potravinársky priemysel 37 % globálnych skleníkových plynov. Podľa scenára bežného vývoja sa predpokladá, že sa tento počet do roku 2050 zvýši o ďalších 30 %. Profesor Chris Elliott, predseda vedeckého poradného výboru nadácie, uviedol: „Vývoj transparentnejšieho a udržateľnejšieho globálneho systému zásobovania potravinami má obrovský význam pre zdravie našej planéty a zdravie všetkých občanov.“