Plytvaniu a vyhadzovaniu zabránime aj správnym skladovaním potravín. Takto vám vydržia čo najdlhšie
Priemerný Slovák vyhodí ročne viac než stošesťdesiat kíl potravín. Ak by trojčlenná rodina lepšie skladovala to, čo nakúpi, ušetrila by až 500 eur každý rok. Proti plytvaniu potravín bojujú na Slovensku už aj potravinové reťazce.
Keď v tomto momente nazriete do svojej chladničky, koľko v nej nájdete nespotrebovaných či pokazených potravín? Smotanu či otvorené mlieko po dátume spotreby, prípadne zvyšky jedla, ktoré ste už nestíhali zamraziť? Nedávne výskumy potvrdili, že vyhadzovanie potravín spôsobuje celosvetovo takmer 10 % všetkých emisií skleníkových plynov. To je dvakrát viac, ako vyprodukujú ročne všetky autá jazdiace po cestách v Európe a USA. Ak sa plytvanie potravinami nezníži a človek rýchlo nezmení svoje správanie, do roku 2030 sa potravinový dodávateľský reťazec stane najväčším zdrojom globálnych emisií a bude generovať viac emisií ako letecký priemysel.
Tesco lídrom v boji proti vyhadzovaniu potravín
Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) odhaduje, že každý rok sa v potravinárskom odvetví vyhodí 1,3 miliardy ton. K tomu prirátajme ďalších 1,2 miliardy ton potravinových strát a odpadu, ktorý podľa WWF vznikne na farmách. Spočítané, podčiarknuté, prídeme k cifre, ktorá vyráža dych. Vo svete sa nezje zhruba 40 percent vyrobených potravín. To je nielen sociálna tragédia, ale aj rana priamo do tváre životnému prostrediu.
Aktérom, ktorý môže veľa zmeniť, sú práve potravinové reťazce. Celospoločenský rozmer plytvania jedlom vníma už od roku 2016 aj Tesco, ktoré sa za uplynulé roky stalo lídrom v boji proti plytvaniu potravinami. „Boju proti plytvaniu potravinami sa venujeme naprieč regiónom strednej Európy aj vo Veľkej Británii, kde Tesco pôsobí. Je to téma, ktorá presahuje hranice,“ hovorí pre Dobré noviny Katarína Pšenáková.
Nepredané potraviny preto Tesco už piaty rok v spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska daruje ľuďom v núdzi, ktorí ich najviac potrebujú. „Kolegovia z obchodov majú výber potravín na darovanie a ich odovzdávanie charitám vo svojich bežných pracovných rutinách.“ Vďaka dlhodobému partnerstvu s Potravinovou bankou Slovenska a jej lokálnymi partnermi Tesco v minulom roku darovalo 2 079 ton nepredaných potravín. Z tohto množstva pripravili zamestnanci charitatívnych organizácií svojim klientom päť miliónov porcií jedla.
Slováka inšpirovala myšlienka z Francúzska
Za zrodom myšlienky vzniku Potravinovej banky Slovenska stála inšpirácia a priateľstvo Slováka a Francúza. Hoci Marko Urdzik prekonal v detstve zdravotné ťažkosti a podstúpil množstvo liečení, získal dva univerzitné diplomy a celý svoj život zasvätil práci charite. Keď ho priateľ, francúzsky novinár z denníka Le Monde a člen predstavenstva Európskej federácie potravinových bánk v Paríži oslovil s myšlienkou založiť podobnú potravinovú pomoc aj na Slovensku, nezaváhal ani sekundu. „Je to myšlienka, ktorá dáva zmysel. A vonkoncom nie je iba o plytvaní. Vďaka potravinovým bankám zamedzujeme plytvaniu, a zároveň pomáhame ľuďom, ktorí to najviac potrebujú,“ hovorí zakladateľ Potravinovej banky Slovenska, Marko Urdzik a zároveň vysvetľuje, ako celý systém na báze dobrovoľníctva vlastne funguje.
„Každého, kto chce priložiť ruku k dielu, vítame. V prvom kroku oslovíme jednotlivé potravinové reťazce, pestovateľov a výrobcov. Ak majú tovar, ktorý sa stáva prebytkom a nedokážu ho využiť, posunieme ho tam, kde je potrebný. Potraviny odoberieme a následne ho rozdelíme medzi neziskové a charitatívne organizácie, ktoré potravinovú pomoc potrebujú,“ pokračuje M. Urdzik. Hoci centrála potravinovej banky sa nachádza v Košiciach, naprieč Slovenskom má tri sklady, v ktorých uskladňuje tovar s dlhšou minimálnou dobou trvanlivosti. Rýchloobratkové produkty sa snažia z reťazca distribuovať prakticky hneď.
Príkladná spolupráca
Pri otázke, s ktorou sieťou potravín funguje spolupráca ako hodinky, spomenie M. Urdzik ako prvé Tesco. „Spolupracujeme už niekoľko rokov a dnes sme schopní zo 154 prevádzok Tesca za niekoľko hodín rozdistribuovať potraviny neziskovkám a charitám po celom Slovensku. Stačí jeden telefonát a každý presne vie, čo má robiť. Tesco podpísalo aj memorandum o tom, že nevyhodí ani kilo jedlých potravín. Od tej doby sú prakticky všetky jeho prevádzky obsadené charitatívnymi organizáciami, ktorým denne darujú potraviny, ktoré sa u nich stávajú prebytkom. Reťazec nám zároveň pomáha aj finančne, aby sme si v Potravinovej banke zvládali pokrývať náklady. Naša vzájomná spolupráca je ukážková. Veľmi si to vážime.“
Dodávatelia Tesca aj na Slovensku
Tesco pracuje nielen na znižovaní plytvania potravinami vo svojich vlastných prevádzkach, no inšpiruje aj svojich dodávateľov, od ktorých nakupuje produkty. Celosvetovo už 80 dodávateľov potravinového reťazca zverejňuje údaje o potravinovom odpade a smeruje k zníženiu plytvania. Príkladom je slovenský dodávateľ vlastnej značky pre Tesco, BROP. Stredoeurópske prevádzky zásobuje zemiakmi, kapustou, cesnakom, mrkvou, petržlenom, cibuľou. Vo svojej druhej správe o plytvaní potravinami spoločnosť uviedla, že sa jej v porovnaní s minulosťou podarilo zachrániť 70 ton vypestovaných plodín.
Zamedziť plytvaniu môže pomôcť každý z nás
Podľa Alexandry Kolarik z občianskeho združenia Free Food, ktoré od roku 2015 bojuje proti plytvaniu potravinami na Slovensku, je prvotných príčin plytvania potravinami viacero. Problémom je nielen nadprodukcia, ale napríklad aj zlé skladovanie úrody. Tiež zastarané technológie pri výrobe potravín, „kazové“ balenia či prehnane vysoké estetické nároky na ovocie a zeleninu, ktoré „škaredé káčatká“ na pulty potravín jednoducho nevpustia. „Množstvo potravín, vrátane zeleniny a ovocia, sa rýchlejšie kazí aj obrovskými vzdialenosťami, ktoré musia v kamiónoch prekonať pri prevoze, neopatrnou manipuláciou či neefektívnym manažmentom nákupu a predaja.“
Ani reštaurácie nie sú úplne bez viny. „Najčastejším problémom býva nesprávne skladovanie jedál či servírovanie neprimerane veľkých porcií.“ K nelichotivej situácii prispieva však aj priemerná slovenská domácnosť, ktorá si robí príliš veľké zásoby a kúpené potraviny nie vždy vhodne skladuje. Podľa údajov zverejnených na stránke Free Food vyhodí priemerný Slovák ročne 163 kíl potravín a 7% všetkých slovenských domácností vyhadzuje jedlo každý deň. Spočítané, podčiarknuté, zrátané, ak by trojčlenná slovenská domácnosť prestala vyhadzovať potraviny a zvyšky jedál do koša, dokázala by v priemere ušetriť 500 eur každý rok.
Článok vznikol v spolupráci s Tesco.