Dobré noviny
Pri varení guláša v Trnave si súťažný tím stráži ingrediencie a recept
TASR
TASR

Pri varení guláša v Trnave si súťažný tím stráži ingrediencie a recept

Povinnosťou každého tímu bolo uvariť pravý hovädzí guláš z najmenej piatich kilogramov mäsa.

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta
 

Trnava 30. januára (TASR) – Pás dlhý viac ako sto metrov zabralo dnes popri ceste na Zelenečskej ulici 59 stánkov Medzinárodných majstrovstiev Trnavy vo varení guláša. Rozložili sa na ňom s kotlíkmi a stolmi súťažné družstvá z mesta, okolia, ale aj zo vzdialenejších kútov Slovenska a viacerých krajín. Súťažia už ôsmy raz a počet prihlásených rastie z roka na rok zhruba o 15 percent. Začínali na dvadsiatke súťažiacich.

Názvy jednotlivých družstiev boli rôzne - Čarodejnice zo Serede, Krto, Prespolní, Králi z Komenského, Pekelné anjelice, označovali tiež firemné zoskupenia ako Aga Team, Bokovka, Euroautoškola, dokonca prišli tri tímy súperiacich taxislužieb, a keďže sa blížia voľby, kuchárov vyslali aj viaceré politické strany. Zastúpenie mala aj Južná Kórea (vlaňajší víťaz), Maďarsko, Česko, Poľsko či Anglicko.

Povinnosťou každého tímu bolo uvariť pravý hovädzí guláš z najmenej piatich kilogramov mäsa, vzorky po 15. hodine začne hodnotiť porota na čele s primátorom Trnavy Petrom Bročkom. Ingrediencie si každá skupina kuchárov priniesla podľa vlastného uváženia a prísne si stráži recept. Anton Gašpar, zvaný Čert, z družstva Čertova pec, ktorý chodí po gulášových súťažiach už desať rokov, však prezradil TASR, že podľa nich do guláša nepatrí voda. Buldoci, čo je družstvo trnavských hráčov amerického futbalu, zasa mäso podľa slov Ivany Uhlíkovej naložili na celú noc do špeciálneho nálevu, aby malo tú správnu chuť. Tím s názvom Basa prišiel z neďalekého nápravo-výchovného zariadenia v Hrnčiarovciach nad Parnou. Hlavný kuchár tímu Jozef Šmidovič priznal, že dnešný guláš je asi predsa o trochu lepší, než aký sa varí za múrmi väznice. "Pozvali sme našich kolegov na dobré jedlo, sľúbili nám, že prídu. Usporiadateľ tejto akcie na našu adresu vždy hovorí, že my sme jeho investícia, lebo jeden nikdy nevie, kde skončí. A my sa radi zúčastňujeme,“ uviedol pre TASR.

Hlavný organizátor majstrovstiev Julián Blažek povedal, že nakúpil 4500 jednorazových hlbokých tanierov pre konzumentov. „Toto je asi najväčšia charitatívna akcia v Trnave,“ skonštatoval. Neprekáža mu, že niektorí z blízkej lokality sociálne slabších to „otočia“ aj viackrát. Na akcii nechýba nikdy dobrá nálada s hudbou. Tento rok, pre porovnanie, prišli uvariť aj rybári svoje hálászlé a jeden taliansky kuchár polievku minestrone.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…