Dobré noviny
Do projektu Hovorme o jedle je zapojených 472 škôl
TASR
TASR

Do projektu Hovorme o jedle je zapojených 472 škôl

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: phemomenon.com

Cieľom súťaže je zapojiť do diskusie o potravinách, zdraví a výžive aj najmladšiu generáciu.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Vzdelávanie detí na základných školách v oblasti výroby potravín, správnych stravovacích návykov a spotrebiteľského správania je cieľom piateho ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorý sa začal dnes a potrvá do piatka 20. októbra. Uviedol to dnes počas otvorenia podujatia na Základnej škole na Sokolíkovej ulici v Bratislave podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Dušan Janíček.

Do piateho ročníka podujatia Hovorme o jedle sa podľa slov Janíčka v tomto roku zapojilo 472 základných škôl z celého Slovenska, spomedzi nich sa do súťažno-vzdelávacej aktivity prihlásilo 305 škôl, do výtvarnej časti s témou Chutné maľovanie 406 a v literárnej aktivite s témou "Prečo potraviny nepatria do koša" je zapojených 200 škôl. "Cieľom súťaže je zapojiť do diskusie o potravinách, zdravotných a výživových tvrdeniach potravín, ako sa zdravo stravovať či žiť zdravým životným štýlom, aj tú najmladšiu generáciu," povedal pre TASR Janíček.

Témou dnešného dňa súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle je chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny a zemiaky a plytvanie nimi, v utorok (17.10.) sa deti dozvedia viac informácií o zelenine, ovocí a orechoch, ale i to, odkiaľ jedlo pochádza. Streda (18.10.) bude venovaná mlieku a mliečnym výrobkom a pitnému režimu, štvrtok (19.10.) mäsu, hydine, rybám a vajciam a sledovaniu informácií na obale potravín. Týždeň vyvrcholí piatkovou témou o cukroch a tukoch a téme s názvom Jedz a hýb sa. Každá vyhlásená denná aktivita bude mať svojho víťaza.

"Situácia na Slovensku nie je dobrá, pretože zastúpenie slovenských potravín v nákupných reťazcoch je len 40 percent. Komunikáciu so spotrebiteľom sme zanedbali a cieľom tejto aktivity je, aby sme diskusiu o slovenských potravinách a to, aké účinky majú jednotlivé potraviny na organizmus, rozprúdili," dodal Janíček.

Podľa Róberta Ochabu z Úradu verejného zdravotníctva SR by sa kalorický príjem u detí mal rovnať ich výdaju energie. "Mal by byť zabezpečený dostatok vitamínov a živín, ktoré sú nevyhnutné na rast organizmu oveľa viac ako v dospelom veku," povedal pre TASR.

Strava na Základnej škole na Sokolíkovej ulici bude podľa jej riaditeľky Daniely Ďurkovskej v priebehu tohto týždňa prispôsobená témam, ktoré budú prebiehať. "Budeme si robiť aj zdravé desiaty v našej kuchynke, budú to najmä zeleninové nátierky," dodala pre TASR.

Hlavným organizátorom podujatia je Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a nezisková organizácia Centrum rozvoja znalostí o potravinách.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…