Dobré noviny
K Vianociam patrí aj štedro prestretý stôl s tradičnými pokrmami
TASR
TASR

K Vianociam patrí aj štedro prestretý stôl s tradičnými pokrmami

Štedrovečerný stôl so sviečkami a orechami, ktoré symbolizujú zdravie na celý nasledujúci rok.
Štedrovečerný stôl so sviečkami a orechami, ktoré symbolizujú zdravie na celý nasledujúci rok. — Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Vianočné pokrmy sa na Slovensku líšia od regiónu k regiónu, sú však jedlá, ktoré pravdepodobne nechýbajú na žiadnom štedrovečernom stole.

Bratislava 24. decembra (TASR) – Vianočné sviatky sú jedinečným časom v roku, s ktorým sa spájajú obľúbené zvyky, tradície a udalosti. Patrí k nim napríklad zdobenie vianočného stromčeka, spievanie kolied či nádielka darčekov, ale aj typická štedrá večera. Vianočné pokrmy sa na Slovensku líšia od regiónu k regiónu, sú však jedlá, ktoré pravdepodobne nechýbajú na žiadnom štedrovečernom stole.

Vianočný večer sa 24. decembra na Slovensku začína po východe prvej hviezdy. Rodina zasadne k štedrovečernému stolu a zvyčajne sa ako prvá podáva oblátka s medom a cesnakom. V minulosti ich pre celú dedinu piekol miestny učiteľ a do domácností ich roznášali žiaci, ako to poznáme z televízneho filmu Vianočné oblátky (1977) podľa poviedky slovenského klasika Martina Kukučína o zvykoch a obyčajach našich predkov v období od Ondreja po Vianoce. Oblátky z jednoduchého liateho cesta môžu byť ploché alebo stočené do trubičiek. Toto obradové predjedlo symbolizuje hostiu, posvätný chlieb, telo Kristovo.

Na štedrovečerných stoloch v stredoslovenských a východoslovenských domácnostiach zrejme nechýbajú špeciálne opekance, známe aj ako pupáky alebo bobáľky. Malé guľôčky z kysnutého cesta sa upečú a podávajú s makom, medom či orechmi.

Kým v niektorých príbytkoch rozvoniava na Vianoce kapustnica, v iných to môže byť hríbová, šošovicová či rybacia polievka. Hlavným chodom sú najmä rôzne druhy rýb so zemiakovým či majonézovým šalátom, ale nájdu sa aj vyprážané rezne. V minulosti sa pred vianočnými sviatkami zvykli robiť zabíjačky, preto na sviatočných stoloch nechýbali aj mäsové výrobky ako jaternice, huspenina, tlačenka a klobásy, ktoré sa však konzumovali až po polnoci.

Slávnostné menu dopĺňa lahodné vianočné pečivo a koláče. Sladkou bodkou za výdatnou večerou bývajú medovníčky, linecké koláčiky, šuhajdy, štedrák, kokosky alebo medvedie labky a vanilkové rožky.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…