Tieto dôvody vás presvedčia, že nikdy nejete dosť čokolády
Obľubujete kvalitnú tmavú čokoládu? Máte vyhrané a vaše zdravie tiež.
BRATISLAVA 13. septembra - Čokoláda je pochutina, ktorá slúži ako prvá pomoc v mnohých prípadoch. Či už máme stres, snažíme sa zahnať smútok alebo si jednoducho chceme osladiť život. Je to ale vôbec zdravé? Ak si jej doprajeme veľa, tak pochopiteľne nie. Existuje však niekoľko medicínsky overených pozitívnych účinkov, za ktorými sa skrýva dobrá a kvalitná čokoláda. Dobrá čokoláda v preklade znamená čokoládu s vysokým percentuálnym obsahom kakaa, čo je minimálne 70 %.
Výskum týkajúci sa tejto otázky pokračuje, no odborníci doposiaľ zistili, že čokoláda pozitívne pôsobí na srdce, krvný obeh či mozog. Rovnako nie je vylúčené ani to, že táto sladkosť pozitívne vplýva aj na ľudí trpiacich autizmom, obezitou či cukrovkou. No a najnovšie výskumy zas naznačujú, že konzumácia kvalitnej čokolády môže byť nápomocná pri udržiavaní mozgovej funkcie pri starnutí.
Srdce a krvný obeh
Podľa nedávnej štúdie tmavá čokoláda pomáha obnoviť flexibilitu tepien a zároveň zabraňuje, aby sa biele krvinky prilepovali na steny krvných ciev. Práve toto sú bežné príčiny upchávanie tepien.
Znižuje riziko mŕtvice
Výskumníci vo Fínsku zistili, že konzumácia čokolády znižuje riziko cievnej mozgovej príhody.
Bohatá na minerály
Tmavá čokoláda je plná užitočných minerálov, ako je draslík, zinok a selén. Okrem toho 100 gramová čokoládová tyčinka (70% a viac) telu poskytne 67% doporučenej dávky železa.
Znižuje hladinu cholesterolu
Preukázalo sa, že konzumácia kvalitnej čokolády znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu, čo potencionálne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Prospešná pre pokožku
Flavonoidy v tmavej čokoláde môžu chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením. (Netreba však samozrejme zabúdať na kvalitné opaľovacie krémy)
Pomoc pri chudnutí
Paradox, no čokoláda môže byť naozaj pomocníkom pri chudnutí. Neurológ Will Clower tvrdí, že ak si doprajete 20 minút pred jedlom tabličku čokolády a necháte si ju postupne rozpustiť na jazyku, máte vyhrané. Čokoláda totiž spustí hormóny v mozgu, ktoré vysielajú signál, že je človek plný. Tým sa znižuje množstvo potravy, ktorú skonzumujete. Na konci jedla je vraj dobré si dopriať ešte jednu tabličku, čo zníži potrebu mlsania.
Prospešné pre matky a deti
Fínska štúdia zistila, že čokoláda znižuje stres u matiek a že sa deti takýchto mamičiek usmievali častejšie ako ratolesti rodičov, ktorí si čokoládu nedoprajú.
Môže zabrániť cukrovke
Znie to šialene, avšak preukázalo sa, že kakao zlepšuje citlivosť na inzulín. Konzumácia horkej čokolády, samozrejme s mierou, môže oddialiť alebo zabrániť vzniku cukrovky.
Dobrá nálada a pocit šťastia
Čokoláda obsahuje hormón fenyletylamín, čo je rovnaká chemikália, akú vytvára náš mozog počas zamilovanosti. Fenyletylamín povzbudzuje mozog, aby uvoľnil endorfíny, ktoré zapríčiňujú pocit šťastia a dobrú náladu.
No a na záver dobrá rada. Vždy je treba si vyberať kvalitnú čokoládu, z kvalitných a poctivých surovín. Je to možno drahšie, no pre naše zdravie prospešnejšie. Verte, že sa vám vaše telo a duša odmenia.