Dobré noviny
Bratislavskí vysokoškoláci majú ako prví na Slovensku vegánske jedlo
TASR
TASR

Bratislavskí vysokoškoláci majú ako prví na Slovensku vegánske jedlo

Po prvý raz na Slovensku zavádza štátna vysokoškolská jedáleň možnosť pravidelného a plnohodnotného vegánskeho stravovania. V štátnej jedálni Venza na najväčších slovenských internátnych domovoch Mlyny UK sa od pondelka 24. septembra 2018 nachádzajú vegánske jedlá v ponuke jedálne každý deň. Na snímke vegánska strava podávaná v jedálni. V Bratislave 24. septembra 2018.
Po prvý raz na Slovensku zavádza štátna vysokoškolská jedáleň možnosť pravidelného a plnohodnotného vegánskeho stravovania. V štátnej jedálni Venza na najväčších slovenských internátnych domovoch Mlyny UK sa od pondelka 24. septembra 2018 nachádzajú vegánske jedlá v ponuke jedálne každý deň. Na snímke vegánska strava podávaná v jedálni. V Bratislave 24. septembra 2018. — Foto: TASR - Marko Erd

Sú to vegánske obmeny domácich jedál, sýte šaláty, cestoviny, tortilly či ázijské špeciality.

Bratislava 24. septembra (TASR) – V najväčšom slovenskom internátnom ubytovacom zariadení – Vysokoškolskom meste Ľudovíta Štúra - Mlyny UK v Bratislave majú študenti novú stravovaciu ponuku. Sú to vegánske obmeny domácich jedál, sýte šaláty, cestoviny, tortilly, ázijské špeciality a mnohé ďalšie, z čoho si od utorka môžu každý deň vybrať.

"Je to prvé plnohodnotné každodenné vegánske stravovanie na Slovensku. Štátna jedáleň Venza tradičnú ponuku teplých jedál zvýšila o 25 vegánskych, máme v pláne to rozšíriť až na 40. Suroviny sú rovnaké ako doteraz, nemenia sa ani dodávatelia. Podľa prieskumu bolo zistené, že najmä medzi bratislavskými vysokoškolákmi je veľa ľudí, ktorí inklinujú k vegánskej strave. Navrhla som tejto jedálni môj projekt Neposlušné varenie, ktorý som realizovala ako súčasť štúdia na Sokratovom inštitúte," uviedla pre TASR Tamara Stohlová, ktorá vyštudovala manažment a pracuje v oblasti životného prostredia.

Všetky jedlá autorka vymýšľala, upravovala a vylepšovala najprv doma. Testovanie nových jedál prebiehalo v jedálni počas plnej prevádzky a každé po uvarení prechádzalo schvaľovacím procesom. Jedlá ochutnávali zamestnanci jedálne a rozhodovali, či je dostatočne vhodné na zaradenie do menu. Novú ponuku v tomto zariadení hromadného stravovania môže využiť aj široká verejnosť.

Podľa Stohlovej jeme priveľa živočíšnych potravín. Málokto si uvedomuje, aký vplyv má tento životný štýl na planétu, naše zdravie a na podmienky, v ktorých sú zvieratá chované. Mnoho ľudí si myslí, že variť vegánsky je nudné, drahé a náročné na čas. Aj preto chce ukázať, aké jednoduché a chutné to v skutočnosti môže byť. Primárnym cieľom jej iniciatívy nie je, aby sa ľudia stali vegánmi. Ak však majú chuť prispieť k udržateľnosti či ohľaduplnosti obsahom svojich tanierov, nič im v tom už nebráni.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z BRATISLAVSKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…