Michelinský šéfkuchár otvorí reštaurácie pre ľudí bez domova. Variť bude z prebytočného jedla
Massimo Bottura patrí k velikánom svojho oboru.
SYDNEY 6. apríla - Massimo Bottura je jedným z najsledovanejších šéfkuchárov a svoj vplyv sa rozhodol uplatniť nesebecky, pre tých, ktorí potrebujú pomoc druhých ľudí. V najväčšom austrálskom meste vznikne reštaurácia pre ľudí bez domova. Všetko vďaka partnerstvu s organizáciou OzHarvest, ktorá bojuje o minimalizovanie zbytočného plytvania jedlom.
Šéfkuchár bojuje s plytvaním
Ročne je v Austrálii vyhodených viac než 5 miliónov ton konzumovateľného jedla, ktoré zbytočne končia na skládkach. OzHarvest každý týždeň zhromaždí 180 ton jedla od darcov (reštaurácie, supermarkety) naprieč celým kontinentom. V súčasnosti sa už hľadajú vhodné miesta, ktoré by každému vyhovovali a 56-ročný Massimo dúfa, že keď reštaurácia vznikne, bude spolupracovať s rôznymi charitatívnymi organizáciami.
Podobná reštaurácia, odborne zvaná refettorio, už je v Miláne, kde vznikla v roku 2015, Londýne, Paríži a Riu de Janeiro. Keď sa Massima ľudia spýtali, prečo sa rozhodol vytvoriť takéto projekty, odpovedal: „Je to niečo, čo máte vo vnútri. Môžete sa sústrediť na zarábanie peňazí, alebo sa môžete sústrediť na stavbu refettoria.“
Bottura je vlastníkom Osterie Francescana, reštaurácie v Modene, ktorá sa môže pýšiť troma Michelinskými hviezdami. Tá v uplynulom roku získala ocenenie pre najlepšiu reštauráciu na svete. Šlo o druhý titul, po prvý raz zvíťazila v roku 2016.