Ako budú vyzerať reštaurácie po pandémii? Tie v ázijských krajinách sa už zapĺňajú
Mnohé reštaurácie a rýchle občerstvenia už obsluhujú zákazníkov za prísnych podmienok. Necháme sa nimi inšpirovať?
HONG KONG,TAIWAN, ČÍNA 29. apríla – Obyvatelia ázijských krajín krok po kroku smerujú k bežnejšiemu životu, ktorý viedli predtým. Nezabúdajú však na vírus, ktorý poznačil ich životy, a preto zostávajú aj naďalej zodpovední a opatrní.
Dave Chang, obľúbený šéfkuchár a zakladateľ sietí reštaurácií Momofoku (z japončiny môžeme preložiť ako Šťavnatá broskyňa) chcel zistiť, ako sa v gastro sektore vedia popasovať samotné prevádzky s hygienou, ktorá je o to viac dôležitá po prekonaní koronavírusu.
Položil štyri otázky a bol v obraze
Pritom využil silu sociálnych sietí a položil štyri jednoduché otázky prostredníctvom svojho účtu na Twitteri, kde úspešného šéfkuchára sleduje takmer 350-tisíc ľudí.
„Môžu zamestnanci podnikov z Tchaj-Pej, Hong Kongu, Kórey a Číny poslať fotky toho, ako to u nich vyzerá? Ako vyzerá sedenie? Nosia čašníci rúška a rukavice?“
Šéfkuchára však zaujímali aj detailnejšie opisy. „Čo nosia hostia? Ak je tu niekto, kto pracuje priamo v kuchyni, ako sa zamestnanci stotožnili s novým protokolom?“ zvedavo sa dožadoval odpovedí. Na odpovede dlho nečakal a sledujúci ho zahrnuli viac ako 500 odpoveďami.
Milovníkom dozlatova vypražených hranolčekov v čínskom McDonald’s pri vchode merajú teplotu a musia pred vstupom poskytnúť svoje osobné údaje – meno a telefónne číslo.
Všetci zamestnanci podľa slov tohto príspevku nosia masky a to platí aj pre tzv. „otvorenú kuchyňu,“ do ktorej vidieť. Meraniu teploty sa nevyhli ani zamestnanci.Ľudia sa stravujú za priehľadným plexisklom, inde prísediacich rozdeľuje aspoň vysoký kartón.
人和荳品廠Yan Wo soybean factory Canal Rd W ytday. 48 max cut to 24, 5 staff I can see. One customer turned away, 37.6 deg. I ordered more than usual, $51. They might survive coz they’ve been ard, got loyal customers. How is #HongKong gov helping small biz? #coronavirus#COVID19pic.twitter.com/5EFZlVrTcR
V krajine prezývanej aj ako Voňavý prístav, sa uplatňujú podobné opatrenia, ako v okolitých krajinách. Prevádzky kontrolujú telesnú teplotu, pričom do prevádzky možno vstúpiť len s rúškom na tvári.
Niektoré reštaurácie trvajú na akomsi pravidle jedného stola – za stôl si nesmú sadnúť viac ako štyria ľudia. Iné vyžadujú od zákazníkov aj rukavice. Na mnohých miestach sa dodržuje dostatočný sociálny dištanc.
In Taipei: temp check at door + disinfectant spray, all staff wear masks, spaced out seating or barriers, customers all have masks but take them off to eat. Definitely strict but at least restaurants are open! pic.twitter.com/oftgTzpBx6
Aj v taiwanských prevádzkach sa dodržujú prísne podmienky pri príprave a konzumácii jedla. Kontrola zákazníkov začína už pred dverami, pričom vstúpiť môže zákazník až po dezinfekcii rúk. Bežným štandardom je obsluha v rúškach.
Miesta na sedenie sú oddelené priehľadnými bariérami a za stôl pre dvoch si môže sadnúť len jeden zákazník. O mieste „len pre jedného“ informujú nápisy a upozornenia. Niektoré prevádzky súpri stole vybavené bezdotykovou dezinfekciou.