Dobré noviny
Na pulty predajní sa dostane mäso z diviny zo slovenských lesov
TASR
TASR

Na pulty predajní sa dostane mäso z diviny zo slovenských lesov

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský — Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na pultoch obchodných reťazcov by sa malo v najbližších dňoch objaviť chladené mäso zo slovenskej raticovej zveri ulovenej vo voľnej prírode.

Topoľčianky 6. novembra (TASR) – Na pultoch obchodných reťazcov by sa malo v najbližších dňoch objaviť chladené mäso zo slovenskej raticovej zveri ulovenej vo voľnej prírode. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽANO) predstavil v piatok v Topoľčiankach nové logo Delikatesa z lesa, ktorým budú na pultoch tieto výrobky označené.

„Na Slovensku máme 14 prevádzok, ktoré spracovávajú zverinu. Do projektu sa zatiaľ zapojila jediná, mäso bude ponúkať zatiaľ v dvoch reťazcoch. Vyzývam aj ostatné prevádzky, poľovníkov a reťazce, aby sa spojili a ponúkli Slovákom divinu podobne, ako to urobili pri projekte Zlaté jahňa,“ povedal minister.

Projekt Delikatesa z lesa

Projekt Delikatesa z lesa spája slovenských spracovateľov diviny, poľovníkov a obchodníkov. Jeho cieľom je dostať na pulty predajní mäso z diviny z lesov celého Slovenska. Priemerný Slovák skonzumuje ročne okolo 63 kilogramov mäsa, z toho predstavuje divina len 1,1 kilogramu.

„Na Slovensku sa ročne uloví 160.000 kusov raticovej zveri, ako sa označuje jelenia, srnčia, danielia, muflonia a diviačia zver. Na pultoch predajní na Slovensku sa doteraz objavovala zverina z farmových chovov, najmä z fariem na Novom Zélande a v Českej republike. Tento projekt sa však zameriava na spracovanie a predaj mäsa pochádzajúceho z voľnej prírody, nie z farmárskych chovov,“ zdôraznil generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR Michal Tomčík.

Dodávateľ mäsa

Dodávateľom mäsa sú štátny podnik Lesy SR a konkrétne poľovnícke združenia, s logistikou zvozu pomáha Slovenská poľovnícka komora. Štátny podnik spracováva mäso pod stálym veterinárnym dohľadom v odštepnom závode Topoľčianky, predáva ho vo vlastných predajniach v Banskej Bystrici a Topoľčiankach.

Viac si môžete prečítať na ďalšej strane.

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…