Na pulty predajní sa dostane mäso z diviny zo slovenských lesov
Na pultoch obchodných reťazcov by sa malo v najbližších dňoch objaviť chladené mäso zo slovenskej raticovej zveri ulovenej vo voľnej prírode.
Topoľčianky 6. novembra (TASR) – Na pultoch obchodných reťazcov by sa malo v najbližších dňoch objaviť chladené mäso zo slovenskej raticovej zveri ulovenej vo voľnej prírode. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽANO) predstavil v piatok v Topoľčiankach nové logo Delikatesa z lesa, ktorým budú na pultoch tieto výrobky označené.
„Na Slovensku máme 14 prevádzok, ktoré spracovávajú zverinu. Do projektu sa zatiaľ zapojila jediná, mäso bude ponúkať zatiaľ v dvoch reťazcoch. Vyzývam aj ostatné prevádzky, poľovníkov a reťazce, aby sa spojili a ponúkli Slovákom divinu podobne, ako to urobili pri projekte Zlaté jahňa,“ povedal minister.
Projekt Delikatesa z lesa
Projekt Delikatesa z lesa spája slovenských spracovateľov diviny, poľovníkov a obchodníkov. Jeho cieľom je dostať na pulty predajní mäso z diviny z lesov celého Slovenska. Priemerný Slovák skonzumuje ročne okolo 63 kilogramov mäsa, z toho predstavuje divina len 1,1 kilogramu.
„Na Slovensku sa ročne uloví 160.000 kusov raticovej zveri, ako sa označuje jelenia, srnčia, danielia, muflonia a diviačia zver. Na pultoch predajní na Slovensku sa doteraz objavovala zverina z farmových chovov, najmä z fariem na Novom Zélande a v Českej republike. Tento projekt sa však zameriava na spracovanie a predaj mäsa pochádzajúceho z voľnej prírody, nie z farmárskych chovov,“ zdôraznil generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR Michal Tomčík.
Dodávateľ mäsa
Dodávateľom mäsa sú štátny podnik Lesy SR a konkrétne poľovnícke združenia, s logistikou zvozu pomáha Slovenská poľovnícka komora. Štátny podnik spracováva mäso pod stálym veterinárnym dohľadom v odštepnom závode Topoľčianky, predáva ho vo vlastných predajniach v Banskej Bystrici a Topoľčiankach.
Viac si môžete prečítať na ďalšej strane.