Českí šéfkuchári po zatvorení svojich podnikov začali variť deťom v školských jedálňach
Keď pre pandémiu koronavírusu museli zatvoriť svoje prevádzky, rozhodli sa hľadať si prácu. Takto dvaja šikovní šéfkuchári pripravujú deťom rôzne špeciality, ktoré by v školských jedálňach inak neochutnali.
JABLONEC NAD NISOU 3. marca - Vychýrení českí šéfkuchári Aleš Smutný a Ondřej Dyntr pripravovali jedlá vo svojich reštauráciách, no prevádzky museli zavrieť pre pandémiu koronavírusu. Rozhodli sa však, že nebudú mesiace len tak nečinne sedieť a svoje kulinárske zručnosti využijú v školských jedálňach.
Obaja varia pre žiakov základnej školy Šumava v Jablonci nad Nisou a sú celí šťastní, že majú aspoň nejakú prácu. Deti navyše majú možnosť ochutnať rôzne špeciality, ako napríklad filírovanú bravčovú panenku s gratinovanými zemiakmi a domácim kapustovým šalátom.
„Zatiaľ netušíme, kedy nám povolia otvorenie,“ tvrdí šéfkuchár Aleš Smutný. Na druhej strane priznáva, že variť pre žiakov je pre neho určitou výzvou. „Deťom sa snažíme variť tak, aby im to chutilo a aby boli spokojné.“
Nečaká na žiadnu finančnú podporu
Jeho kolega, Ondřej Dyntr síce nikdy neplánoval variť v školských jedálňach, no využil príležitosť pracovať v jednej z nich a je tu veľmi spokojný. „Situácia je taká, aká je, rozhodol som sa obvolať rôzne inzeráty. Našiel som školskú jedáleň v Jablonci a som tu spokojný.“ Ondřej si prácu pochvaľuje a aj keď zarobí menej ako v prestížnej reštaurácii, je rád, že má aspoň nejakú prácu. „Je to lepšie ako byť doma. Som taký, že nečakám s vystretou dlaňou na žiadnu podporu, radšej idem do práce. Uvidíme, čo bude,“ tvrdí Ondřej Dyntr.
Šéfkuchári sú spokojní, že si môžu trošku zarobiť a na druhej strane je spokojný aj riaditeľ školy Ján Kolář. Je nadšený, že deti majú rôzne špeciality, ktoré len tak hocikde nenájdu. „Predtým sme síce varili kvalitne a chutne, no v tejto chvíli sa tu jedlo pripravuje ako v reštaurácii,“ pochvaľuje si šéfkuchárov riaditeľ.