Dobré noviny
Májovky, smrčky, či modráky. Po výdatných dažďoch začínajú konečne rásť aj hríby!
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Májovky, smrčky, či modráky. Po výdatných dažďoch začínajú konečne rásť aj hríby!

Májové huby
Májové huby — Foto: TASR

Hubári zbystrite pozornosť. Vieme, kde na Slovensku momentálne nájdete tie najlepšie huby.

BRATISLAVA 21. mája - Každý skúsený hubár zrejme dobre vie, že nazbierané hríby musí doma čo najrýchlejšie spracovať buď na okamžitú konzumáciu, alebo ich vhodne uskladniť. Huby totiž rýchlo podliehajú hnilobe a plesnivejú. Obsahujú látky, ktoré hubu rozkladajú a počas tohto procesu sa uvoľňujú hubové toxíny a škodliviny, ktoré nášmu organizmu nijako neprospievajú a môžu nám dokonca spôsobiť zdravotné ťažkosti. Ako píše portál living.iprima.cz, všeobecne platí, že huby, ktoré rastú v lese by sme mali zjesť najneskôr do dvoch až troch dní, pestované huby treba zjesť alebo spracovať do piatich dní po zbere.

Na najväčšom portály pre hubárov na Slovensku ľudia zverejňujú svoje najnovšie úlovky. Momentálne narazíte na jedlé huby naozaj na celom Slovensku, od západu cez stred až po východ.

Foto: nahuby.sk
Foto: nahuby.sk

V máji môžete naraziť na stovky druhov, tento máj je však o niečo chladnejší a tak sa aj májová úroda iba rozbieha. Pomaličky sa ale už môžete pripravovať aj na letné mesiace. Medzi najobľúbenejšie huby, ktoré si môžete vychutnať už teraz patria májovky, smrčky, modráky, alebo sírovce. Už v najbližších týždňoch sa ale môžeme tešít aj na kuriatka, masliaky či Hríb dubový - známy ako starý dobrý dubák, 

Uskladnenie pozberaných húb

Okrem okamžitej konzumácie húb poznáme aj ďalšie spôsoby uskladnenia. Okrem tradičného sušenia ich môžeme aj zamraziť a vychutnať si ich tak aj v zimných mesiacoch. „Ak chceme sušiť do herbára, optimálne teplota je okolo 40 stupňov Celzia, čo zabezpečí rýchle a kvalitné usušenie, ale úplne stačí hocijaký spôsob sušenia (v prievane, sušičke, na slnku), za predpokladu, že nám huby za tú dobu nezhnijú ani nesplesnivejú. Výhodou sušenia do herbára je to, že môžeme sušiť všetky druhy húb a tiež nevadí, keď sú huby prevŕtané larvami. Dôležité je, aby z tých húb aj niečo zostalo,“ vysvetľuje mykológ Ján Červenka.

Všeobecné pravidlá bezpečného domáceho mrazenia húb

  • Tento spôsob konzervácie húb je vhodný predovšetkým pre hríbovité druhy húb, líšky, šampiňóny, holubinky, hlivu ustricú, mraziť môžeme aj masliaky, ktoré nie sú vhodné na sušenie.    
  • Odporúča sa mraziť huby, ktoré prešli tepelnou úpravou, ale môžu sa mraziť aj surové.    
  • Vyberáme tie najlepšie, najpevnejšie, najzdravšie a najkvalitnejšie huby.    
  • Na zmrazenie používame zhruba rovnako veľké kúsky. Buď malé celé, alebo väčšie pokrájané plodnice.   
  • Zmraziť do jednej porcie môžeme jeden druh húb alebo zmes, záleží len na nás, čo preferujeme.    
  • Vybrané zdravé jedlé huby starostlivo očistíme a opláchneme.

4 zásady mrazenia húb za surova

  1. Čerstvé, teda surové, tepelne neupravené huby sa môžu zamraziť, ale výsledky sú trochu horšie vo vzhľade, chuti a vôni.
  2. Za surova mrazíme iba kvalitné a zdravé huby, ktoré nesmú byť ani najmenej poškodené a najlepšie bezprostredne, ako ich prinesieme z lesa. Skvelé je, keď máme mrazničku s funkciou rýchleho zmrazenia.
  3. Surové huby musia byť v dokonale uzavretom obale, inak hubová aróma ovplyvní ostatné potraviny, ktoré sú v mrazničke.
  4. Mrazené huby by ste mali vždy spracovať do dvoch mesiacov a vždy dôkladne tepelne spracovať, pretože sa môže stať, že mykotoxíny, ktoré sa v hubách rozkladajú ešte niekoľko hodín po tom, čo ich dáte do mrazničky.

 

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…