Májovky, smrčky, či modráky. Po výdatných dažďoch začínajú konečne rásť aj hríby!
Hubári zbystrite pozornosť. Vieme, kde na Slovensku momentálne nájdete tie najlepšie huby.
BRATISLAVA 21. mája - Každý skúsený hubár zrejme dobre vie, že nazbierané hríby musí doma čo najrýchlejšie spracovať buď na okamžitú konzumáciu, alebo ich vhodne uskladniť. Huby totiž rýchlo podliehajú hnilobe a plesnivejú. Obsahujú látky, ktoré hubu rozkladajú a počas tohto procesu sa uvoľňujú hubové toxíny a škodliviny, ktoré nášmu organizmu nijako neprospievajú a môžu nám dokonca spôsobiť zdravotné ťažkosti. Ako píše portál living.iprima.cz, všeobecne platí, že huby, ktoré rastú v lese by sme mali zjesť najneskôr do dvoch až troch dní, pestované huby treba zjesť alebo spracovať do piatich dní po zbere.
Na najväčšom portály pre hubárov na Slovensku ľudia zverejňujú svoje najnovšie úlovky. Momentálne narazíte na jedlé huby naozaj na celom Slovensku, od západu cez stred až po východ.
V máji môžete naraziť na stovky druhov, tento máj je však o niečo chladnejší a tak sa aj májová úroda iba rozbieha. Pomaličky sa ale už môžete pripravovať aj na letné mesiace. Medzi najobľúbenejšie huby, ktoré si môžete vychutnať už teraz patria májovky, smrčky, modráky, alebo sírovce. Už v najbližších týždňoch sa ale môžeme tešít aj na kuriatka, masliaky či Hríb dubový - známy ako starý dobrý dubák,
Uskladnenie pozberaných húb
Okrem okamžitej konzumácie húb poznáme aj ďalšie spôsoby uskladnenia. Okrem tradičného sušenia ich môžeme aj zamraziť a vychutnať si ich tak aj v zimných mesiacoch. „Ak chceme sušiť do herbára, optimálne teplota je okolo 40 stupňov Celzia, čo zabezpečí rýchle a kvalitné usušenie, ale úplne stačí hocijaký spôsob sušenia (v prievane, sušičke, na slnku), za predpokladu, že nám huby za tú dobu nezhnijú ani nesplesnivejú. Výhodou sušenia do herbára je to, že môžeme sušiť všetky druhy húb a tiež nevadí, keď sú huby prevŕtané larvami. Dôležité je, aby z tých húb aj niečo zostalo,“ vysvetľuje mykológ Ján Červenka.
4 zásady mrazenia húb za surova
- Čerstvé, teda surové, tepelne neupravené huby sa môžu zamraziť, ale výsledky sú trochu horšie vo vzhľade, chuti a vôni.
- Za surova mrazíme iba kvalitné a zdravé huby, ktoré nesmú byť ani najmenej poškodené a najlepšie bezprostredne, ako ich prinesieme z lesa. Skvelé je, keď máme mrazničku s funkciou rýchleho zmrazenia.
- Surové huby musia byť v dokonale uzavretom obale, inak hubová aróma ovplyvní ostatné potraviny, ktoré sú v mrazničke.
- Mrazené huby by ste mali vždy spracovať do dvoch mesiacov a vždy dôkladne tepelne spracovať, pretože sa môže stať, že mykotoxíny, ktoré sa v hubách rozkladajú ešte niekoľko hodín po tom, čo ich dáte do mrazničky.