Jahodová mapa: Na týchto miestach nazbierate najčerstvejšie jahody
Sladké jahody si čerstvo odtrhnete už na mnohých miestach.
BRATISLAVA 14. júna – Čerstvé sezónne ovocie by nemalo chýbať v žiadnej domácnosti. A čo môže byť lepšie, ako sa k nemu dostať priamo od nášho lokálneho pestovateľa? V týchto dňoch sú ideálne podmienky vyraziť na jahody. Mimoriadne chladné počasie posunulo začiatok „zberačskej“ sezóny, ale dnes sú už mnohé miesta na Slovensku prístupné a tešia sa na svojich zberačov.
Ľudia sa nevedeli dočkať
V Návojovciach, mestskej časti Partizánskeho, začali v piatok so samozberom jahôd. Chladnejšie počasie oneskorilo zber o niekoľko týždňov oproti minulému roku, pre vyššie náklady stúpla i cena jahôd. „Záujem je rovnaký ako minulý rok, čiže vysoký. Zmena nastala v tom, že chladné počasie zo začiatku tohto roka spôsobilo to, že jahody pomalšie dozrievali a jahodovú sezónu začíname o dva až tri týždne neskôr," uviedol pre TASR Samuel Šebo zo spoločnosti Fructop.
Oproti minulému roku podľa neho stúpla i cena za jahody. „Cena stúpla na Slovensku v priemere o 0,10 eura, rovnako to je i u nás v Návojovciach. Tento trend pokračuje od posledných rokov, je to pre zvýšené náklady, ktoré súvisia s vypestovaním jahôd," ozrejmil. Pod cenu sa podpísalo i chladnejšie počasie, pre ktoré museli ovocinári jahody i zakrývať, rovnako tomu bolo i v minulom roku. Možnosť zberu jahôd v prvý deň využil so svojou rodinou i Ján Gogora z Čerenian. „Máme radi jahody, prídeme niekedy aj dvakrát, i na drobnejšie plody. Sú dobré, sladké. Jedno menšie vedro sa dá vyzbierať za polhodinu," priblížil Gogora.
Na Zemplíne je všetko perfektné
Pestovatelia jahôd na dolnom Zemplíne si pochvaľujú tohtoročnú úrodu jahôd. Samozber pre záujemcov v sobotu prvýkrát spustili na jahodovom poli v michalovskej mestskej časti Močarany. „Jahodová sezóna zatiaľ vyzerá úžasne, počasie je perfektné. Tento rok je slnečno, minulý rok pršalo, čiže tá kvalita je zatiaľ lepšia. Jahody sú veľmi pekné a sladučké,“ uviedla pre TASR miestna pestovateľka Miriama Baňasová.
Jahodovisko v Močaranoch má tri a pol hektára, samozber tam začali vôbec prvýkrát. „Ľudia chodia priebežne, žiadna čakacia doba nie je. Jahôd je dosť a zatiaľ to vyzerá, že sú zákazníci spokojní,“ povedala pestovateľka. Sezónu predpokladá na zhruba dva týždne, celková príprava si podľa nej vyžiadala veľa úsilia a námahy, dúfa pritom, že zo samozberu sa stane tradícia.
Pred odchodom z domu miesto skontrolujete
Zberačov jahôd už pár dní láka aj samozber Vlčkovce, ktorý sa nachádza medzi Trnavou a Sereďou. Na svojom Facebooku však upozorňujú na dôležitú vec: „Na samozber k nám sa nemusíte objednávať, ale pred odchodom z domu je potrebné si overiť tu na našej stránke, či nebol samozber zrušený kvôli počasiu, alebo či nie sú jahody vyzbierané.“
Od minulého štvrtka funguje aj samozber Emilove sady. Tam si okrem jahôd môžete natrhať aj domáci hrášok.
Všetky samozberné miesta, ako aj ceny jahôd, si môžete pozrieť na portáli Lokálny trh.