Dobré noviny
Nutričná psychiatrička radí, ako udržať mozog v najlepšej kondícii: Týchto 5 potravín zaraďte do jedálnička
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Nutričná psychiatrička radí, ako udržať mozog v najlepšej kondícii: Týchto 5 potravín zaraďte do jedálnička

Ilustračné fotografie.
Ilustračné fotografie. — Foto: Unsplash, Julia Androshchuk / Unsplash, Julia Topp

Správna kombinácia jedál dokáže pomôcť predchádzať Alzheimerovej chorobe.

O potravinách koluje na internete veľa tvrdení. Napriek tomu, že množstvo z nich je prehnaných a dokonca škodlivých, lekári tvrdia, že niektoré potraviny môžeme naozaj nazývať „superpotravinami“. Nutričná psychiatrička a profesorka lekárskej fakulty na Harvardovej univerzite Uma Naidoová skúma prepojenie jedla a mozgu. Uvádza, že naozaj existujú potraviny, ktoré pozitívne vplývajú na činnosť mozgu, našu náladu a dokonca môžu pomôcť predchádzať Alzheimerovej chorobe. V skutočnosti tieto potraviny pravdepodobne poznáte a ľahko ich zaradíte do svojho jedálnička. 

Čo by ste teda mali jesť aby ste podporili zdravie mozgu? Doktorka Naidoová sa pre CNBC podelila o päť potravín, ktoré denne konzumuje, aby si posilnila svoju pamäť a koncentráciu.

1. Horká čokoláda

Na úvod dobrá správa pre všetkých milovníkov čokolády. Horká čokoláda s viac ako 70-percentným obsahom kakaa má naozaj pozitívny vplyv na činnosť mozgu. Antioxidanty a kakaové flavanoly chránia mozgové bunky, zatiaľ čo vláknina zmierňuje zápal. Avšak, ako pri všetkých dobrých veciach, aj tu platí miera. Ideálne by ste si jej mali dopriať približne 1,5 gramu týždenne.

2. Bobuľové ovocie

Druhou významnou potravinou pre správne fungovanie mozgu je bobuľové ovocie. Bobule majú obrovské množstvo antioxidantov a vitamínov, ktoré sú prospešné pre pamäť. „Jedenie rôznych farebných bobúľ môže tiež znížiť príznaky úzkosti a pomôcť odvrátiť neurodegeneratívne ochorenia, ako je demencia,“ uvádza pre CNBC Naidoová. Doktorka navrhuje vybrať si zo sortimentu červených, modrých a čiernych bobúľ a jesť aspoň pol šálky tohto ovocia denne. Jahody môžu pomôcť spomaliť kognitívny pokles, čučoriedky pomáhajú predchádzať oxidačnému stresu a černice sú skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré sú dôležité pre zdravie mozgových buniek.

3. Kurkuma

Ďalšou dôležitou potravinou je kurkuma, ktorá sa stala v kuchyni veľmi populárnou. Obsahuje protizápalový kurkumín, ktorý môže pomôcť chrániť funkcie mozgu pri starnutí. Doktorka Naidoová odporúča kombinovať kurkumu s čiernym korením, pretože pomáha aktivovať prospešné látky kukumínu v tele.

4. Rukola, kel či špenát...

Do svojho jedálnička nezabudnite zakomponovať ani listovú zeleninu - rukolu, kel či špenát.  Obsahujú vitamín B, ktorý je životne dôležitý pre naše neurotransmitery. Jeho nedostatok úzko súvisí so zvýšenými príznakmi depresie, ako aj s kognitívnym starnutím,“ hovorí doktorka Naidoová.

5. Živé aktívne kultúry

V neposlednom rade odporúča fermentované potraviny, teda potraviny s obsahom živých aktívnych kultúr, ako je napríklad kombucha, miso či jogurt. Tieto potraviny chránia zdravie čriev, ktoré sú úzko prepojené aj so zdravím mozgu.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…