Spokojní astronauti sa pochválili, akú dobrotu sa im podarilo vo vesmíre vypestovať. Pobyt na ISS si okorenili
Tradičné mexické jedlo tacos bolo hneď o niečo chutnejšie.
Ide o jeden z najnáročnejších pestovateľských experimentov vo vesmíre. Astronauti sa na sociálnej sieti pochválili vlastnoručne vypestovanou čili papričkou. Tá má pomôcť osviežiť ich stravu, ktorá sa vo vesmíre časom stane tak trochu nudnou. „Veselý deň zbierania papričiek,“ píšu na Twitteri. Informuje o tom The Takeout.
NASA tvrdí, že čili papričky okrem skvelej chuti dodajú astronautom niekoľko dôležitých živín. Mikrogravitácia im neškodí a obsahujú len minimum baktérií, čo prispieva k bezpečnosti ich konzumácie. Vedia sa tiež prirodzene bez ľudského zásahu rozširovať.
Niektoré vypestované plodiny zamieria späť na zem, kde prejdú ďalším testovaním. Väčšina štipľavej úrody však poslúži priamo jej pestovateľom. Astronautka Megan McArthurová sa už na Twitteri pochválila svojim novým receptom v podobe mexických tacos – zložených z hovädzieho mäsa, rehydratovaných paradajok, artičokov a samozrejme čerstvých zelených papričiek.
Friday Feasting! After the harvest, we got to taste red and green chile. Then we filled out surveys (got to have the data! 😁). Finally, I made my best space tacos yet: fajita beef, rehydrated tomatoes & artichokes, and HATCH CHILE! https://t.co/pzvS5A6z5u pic.twitter.com/fJ8yLZuhZS
— Megan McArthur (@Astro_Megan) October 29, 2021