Veľká zmena pre hotely. Ubytovaným zákazníkom konečne budú môcť poskytnúť služby, na ktoré si zvykli
Brány hotelov sa na Slovensku konečne otvoria pre širšiu skupinu zákazníkov. Tí si budú môcť vychutnať aj jedlo v hotelových reštauráciách.
Od 25. decembra môžu hotely v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19) poskytovať služby aj na iné účely, ako sú tie, ktoré súvisia s výkonom práce či návštevou zdravotníckeho zariadenia. Hostia sa však musia navyše preukázať negatívnym výsledkom testu. Ubytovaní návštevníci sa zároveň budú môcť stravovať v hotelových reštauráciách. Vyplýva to z aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.
Hostia v režime OP sa v hoteloch budú musieť preukázať negatívnym výsledkom testu, a to RT-PCR alebo LAMP nie starším ako 72 hodín, antigénovým testom nie starším ako 48 hodín alebo nazálnym antigénovým testom vykonaným priamo na mieste.
Reštaurácie a wellness, ktoré sú súčasťou hotelov, musia postupovať podľa pravidiel uvedených vo vyhláškach. Napríklad hotelové reštaurácie tak môžu vo svojich priestoroch poskytovať jedlo pre ubytovaných návštevníkov, nie však organizovať oslavy a iné podujatia.
Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania podľa vyhlášky platí obmedzenie kapacity na 75 %. Tiež má byť zvýšená frekvencia upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch prostriedkami s virucídnym účinkom, hygienické zariadenia majú byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Obmedzenia sa nevzťahujú na služby dlhodobého a karanténneho ubytovania.