Nominovali ho na Nobelovu cenu mieru. Španielsky kuchár teraz varí na hranici pre utečencov z Ukrajiny
Španielsky kuchár sa snaží zmeniť svet vďaka jedlu.
Španielsky šéfkuchár José Andrés, ktorý sa preslávil okrem iného novátorským prístupom k vareniu a popularizáciou španielskych chuťoviek po celom svete, zriadil na poľsko-ukrajinských hraniciach pojazdné kuchyne, vďaka ktorým dostávajú utečenci z Ukrajiny teplé jedlá.
Šéfkuchár na hranici
„Rovnako ako vy, aj ja som rozrušený, keď sledujem útok na Ukrajinu. Musíme sa spojiť ako sila dobra,“uviedol na Twitteri známy šéfkuchár. Andrés, ktorý pôsobí v Poľsku so svojou neziskovou organizáciou World Central Kitchen (WCK), dodal, že pomoc hradí z grantu Jeffa Bezosa vo výške 100 miliónov dolárov, ktorý získal v roku 2021 za svoju humanitárnu prácu.
Šéfkuchár je priamo na hraničných priechodoch, kde sa spájajú všetci dobrovoľníci, ktorí chcú podať pomocnú ruku ľuďom unikajúcim pred ruskou inváziou. „Vidíme medzinárodný Červený kríz dáva dohromady prístrešky. Vidíme, že Poliaci kŕmia ľudí, ktorí prekračujú hranici. A taktiež vidíme ľudí na Ukrajine, ako sa o seba navzájom starajú a robia to najlepšie, ako za daných okolností vedia,“ popísal svoju skúsenosť José Andrés, ktorý so svojím tímom za posledné dni podal viac ako osemtisíc jedál. Utečencom ponúkali polievku, guláš a jablkový koláč.
Hot meal distribution today in Ukraine at the Rava-Ruska border! Huge lines as people wait to enter Poland…@WCKitchen is partnering with Caritas nuns to serve food here & the Shehyni border crossing…We will also bring them additional supplies soon! #ChefsForUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/K0QvLlFIKd
„Dnes v noci je teplota pod bodom mrazu a stretávame sa s veľkým možnosť utečencov, s rodinami, ktoré utekajú a nevedia, čo bude ďalej. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ich nesklamali,“dodal Andrés, ktorý chce na hraniciach vytvoriť čo najpriateľskejšiu atmosféru. Šéfkuchár spolupracuje aj s poľskými mníškami, ktoré chodia do ukrajinských dedín za hranicami odnášať jedlo, ktoré pripravil so svojím tímom. On sám chce vstúpiť na Ukrajinu hneď, ako to bude bezpečné. V súčasnosti je vďaka jeho neziskovej organizácii WCK na Ukrajine kuchár Aleksander Youz, ktorý v bistre v meste Odessa pripravil za jeden deň tisíc porcií pre všetkých, ktorí bránia svoje mesto.
Šéfkuchár José Andrés založil WCK v roku 2010 po zemetrasení, ktoré zničilo Haiti. Od toho dňa svojím jedlom pomáha všade, kde je to možné. Má na svojom konte množstvo ocenení, vrátane michelinských hviezd, no len málokoho by asi napadlo, že sa tento 51-ročný kuchár stal kandidátom na Nobelovu cenu za mier. Na prestížne ocenenie ho podľa denníka The Washington Post navrhol v roku 2018 americký kongresman John Delaney. „Vďaka Andrésovej práci boli nakŕmené milióny ľudí. S neuveriteľným nadšením a novátorskou mysľou rieši Andrés jeden z najstarších problémov ľudstva,“ vysvetlil Delaney.
The journey out of Ukraine is long & difficult—more than half a million people have fled so far. People walk for days in search of safety. In Medyka, families are greeted by volunteers who have come to help, many who are working with us to serve fresh, hot meals. #ChefsForUkrainepic.twitter.com/Ce41H9BdsE