Na dedine, alebo v meste, všetci majú na vône podobný vkus. Vo veľkom prieskum vybrali tú najpríjemnejšiu
Vedcov prekvapilo, že určité vône sa ľuďom páčili viac ako iné bez ohľadu na ich kultúrnu príslušnosť.
Dalo by sa očakávať, že hodnotenie príjemnosti vône bude odrážať zmes kultúrnej tradície či osobné preferencie ľudí. Každý z nás má predsa rád niečo iné - niekto viac baží po sladkých tónoch, iní zas dávajú prednosť niečomu korenistému. Neurológ Artin Arshamian sa so svojím tímom rozhodol zistiť, ktorá vôňa je pre ľudí najpríjemnejšia, pričom skúmal, či sa vnímanie pachov zhoduje na celom svete, alebo je to niečo, čo je do istej miery podmienené aj kultúrou.
V rámci svojho prieskumu výskumníci požiadali jednotlivcov z 10 odlišných kultúrnych skupín. Okrem moderných obyvateľov miest sa do výskumu zapojilo aj množstvo domorodých obyvateľov, zberačov, lovcov, či zástupcov tradičných farmárskych komunít naprieč celým svetom. Ich úloha bola jednoduchá - ovoňať desať jedinečných vôní a zoradiť ich podľa príjemnosti.
„Hoci to bolo niečo, čo sme tradične vnímali ako kultúrnu záležitosť, dokázali sme, že kultúra s tým má len veľmi málo spoločného," uviedol Arshamiant a dodal, že určité vône sa skutočne ľuďom páčili viac ako iné bez ohľadu na ich kultúrnu príslušnosť. „Kultúry na celom svete hodnotia rôzne pachy podobným spôsobom bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú. Preferencie pachov teda súvisia s osobnou, nie kultúrnou zložkou,“ hovorí doktor Arshamian.
Vo všeobecnosti sa podľa jeho slov ako najpríjemnejšia vôňa ukázala hlavná zložka vanilkového extraktu, vanilín a v tesnom závese nasledoval tzv. etylbutyrát. Ten sa vyznačuje sladkou ovocnou vôňou, ktorá sa často využíva v potravinovom priemysle na zvýraznenie vôní. Na treťom mieste skončil tzv. linalool, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých kvetoch a koreninových rastlinách. Štvrtú priečku obsadila žltá olejovitá kvapalina extrahovaná napríklad z klinčekov, muškátového oriešku, škorice či bobkového listu.
Výskum však odhalil aj najmenej obľúbené pachy. Prvenstvo si odniesla kyselina ovalerová, ktorá je známa štipľavým zápachom spojeným so syrom, sójovým mliekom či potom a druhé miesto obsadila vôňa, ktorá je známa najmä ako zložka najsmradľavejšieho ovocia na svete - durianu.