Vedci dokázali opäť nemožné! V ľudskej krvi našli proteín, ktorý môže byť ukazovateľom rakoviny a cukrovky
Tento proteín by mohol poskytnúť možné spoločné prepojenie medzi cukrovkou a rakovinou.
Výskumníci zo Švédska a Číny analyzovali dve desaťročia zdravotné záznamy viac ako 4500 dospelých osôb stredného veku. Výsledok? Lekári v ich krvi identifikovali proteín, ktorý podľa nich môže slúžiť ako včasné varovanie pre pacientov, ktorým môže hroziť rakovina alebo cukrovka. Ľudia s najvyššími hladinami daného proteínu, takzvaného prostasínu, majú totiž dvakrát vyššiu pravdepodobnosť cukrovky a o 43 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu.
Dôležitá bielkovina, ktorá reguluje krvný tlak
Podľa prvej autorky štúdie, doktorky Süe Paovej, ktorá pôsobí vo fakultnej nemocnici čínskej Nankingskej univerzity, je prostasín potenciálnym novým „markerom rizika“, teda akýmsi signálom či ukazovateľom cukrovky, ale tiež môže slúžiť na určenie rizika úmrtia na rakovinu. A to najmä u ľudí, ktorí majú vysokú hladinu cukru v krvi.
Prostasín hrá v tele niekoľko rolí, napríklad reguluje krvný tlak. Hoci je známe, že cukrovka druhého typu zvyšuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane nádorov pankreasu, pečene, čriev a maternice, nie je úplne jasné, prečo to tak je. Autori štúdie v článku, ktorý zverejnil odborný časopis Diabetológia, teraz opisujú, že účastníci výskumu, ktorí mali vysokú hladinu prostasínu ale aj cukru v krvi, mali výrazne vyššie riziko úmrtia na rakovinu. „Týmto osobám by mala byť venovaná zvláštna pozornosť,“ varujú vedci.
Skoré odhalenie = skorá liečba
Ako informoval Guardian, nie je jasné, či sa vysoká hladina prostasínu podieľa na vzniku ochorenia, alebo je len jeho biologickým ukazovateľom a s rozvojom ochorenia sa zvyšuje. Jednou z možností, ktorú autori naznačujú, je, že hladina tohto proteínu sa zvyšuje v snahe potlačiť vysokú hladinu cukru v krvi, ale nie je schopná ju zastaviť alebo zvrátiť spôsobené poškodenie.
„Vzťah medzi cukrovkou a rakovinou je málo známy a tento proteín by mohol poskytnúť možnú súvislosť medzi týmito dvoma stavmi,“ poznamenal hlavný autor štúdie Gunnar Engström s tým, že teraz musia preskúmať, do akej miery je prostasín v príčinnej súvislosti s týmito ochoreniami. Podľa vedca by lekári vďaka prostasínu mohli identifikovať jedincov so zvýšeným rizikom cukrovky a rakoviny a ponúknuť im adekvátnu a skorú liečbu.