Američania si zamilovali obložené misy od Dominiky z Martina. Nevedia sa dojesť bryndze a domácich žemlí
Najväčšou konkurenciou sú pre Dominiku Poliaci, no veľa ich klientov prešlo k nej.
Absolventka hotelovej akadémie z Martina nikdy nebola domased. Má za sebou pracovné skúsenosti z Grécka, Nemecka, Talianska či Rakúska. Posledné tri roky pôsobí za veľkou mlákou. Prerazila tam s vlastným cateringovým biznisom, píše portál Sme, ktorý priniesol jej príbeh.
Slováci chceli cenu zjednávať
Dominika Karcolová stále pracovala v gastro oblasti. Najčastejšie ako čašníčka, prípadne recepčná v hoteli. Nikdy by jej nenapadlo, že bude zarábať na obložených misách. Začalo to celkom nevinne - prvý ukážkovo obložený tanier urobila pre svoju krstnú mamu.
„Stále som vymýšľala niečo nové a nakoniec začali prichádzať prvé objednávky od rodinných známych a kolegov. V Amerike sa to preto nejako úplne prirodzene rozbehlo. Ani neviem ako a mám kopu zákazníkov, že niekedy mám toho všetkého až nad hlavu, čo som vôbec nečakala,“ teší sa tmavovláska.
V Chicagu, kde žije aj so svojím snúbencom, je pomerne početná komunita Európanov. Avšak jej klientmi nie sú len Slováci, Česi či Poliaci. „Mám objednávky aj od Mexičanov, aj Američanov. Je skvelé, že sú tu dostupné naše potraviny. Zhŕňam do mís napríklad bryndzu a je super, že miestnym chutí,“ pokračuje a má radosť, že v cudzine vedia jej prácu oceniť viac ako doma. „Na Slovensku to bolo ťažké s cenami za misy, ľudia ich väčšinou chceli nižšie a zjednávali. Tu zákazníci dokážu nadmieru ohodnotiť. Dávajú sprepitné. Keď som začínala, tak mi hovorievali, že si pýtam málo a presvedčili ma, aby som zvýšila ceny.“
Misu obloží za desať minút
Slovenka je zatiaľ na všetko sama, zo všetkých síl sa jej však snaží vypomáhať jej partner. „Snúbenec so mnou absolvuje všetky nákupy a pomáha mi. Bez neho by sa tento biznis ani nestal skutočnosťou. Je to náš malý podnik. Keď mám toho priveľa, občas mi s prepravou pomáhajú kamarátky. Hoci robievame aj veľké objednávky, napríklad na svadby, zatiaľ zamestnancov nepotrebujeme. Nechcem to robiť vo veľkom, lebo sa plánujeme vrátiť domov a bolo by mi ľúto opustiť niečo, čo by sme tu vybudovali,“ pokračuje podnikateľka, ktorá má plány po návrate na Slovensko v podnikaní pokračovať i u nás.
Američanom sa vraj hlavne páči to, že Dominika sa s každým svojím jedlým dielom poriadne vyhrá. „Najviac ich zaujalo to, že robím svoje produkty a páči sa im, že to môže byť aj ako darček, ktorý donesú na oslavu. Je to pre nich niečo nové, oku lahodiace. Pečiem sama domáce žemle, hamburgery a v tom som iná. Niečo podobné tu nevideli. Oni si totiž väčšinou naobjednávajú veľa jedla, ale nevyzerá to pekne a upravene,“ vraví Slovenka žijúca za veľkou mlákou a zároveň dodáva, ako dlho jej trvá spraviť jednu obloženú misu.
Článok pokračuje na ďalšej strane: