Dobré noviny
B. KRIŽAN: Plný tanier prílohy k mastnému mäsu je minulosť
TASR
TASR

B. KRIŽAN: Plný tanier prílohy k mastnému mäsu je minulosť

Obmenou prešli aj múčne sladké jedlá, ako sú napríklad šúľance, alebo pirohy.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava 1. decembra (TASR) – Moderná slovenská gastronómia stavila na odľahčenosť. Menej tuku, pestrejší a variabilnejší výber príloh s väčším využitím sezónnych surovín sú hlavnou charakteristikou súčasného slovenského kulinárstva.

"Rozdiel medzi niekdajšou a súčasnou slovenskou gastronómiou je v tom, že sa upúšťa od hutnosti, ktorá bola pre slovenskú kuchyňu typická," uviedol prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) Branislav Križan. "Stále sa dá vytvoriť chutné typické slovenské jedlo, no nesmie byť premastené," dodal. Preto sa podľa jeho slov vyberajú druhy mäsa, ktoré obsahujú čo najmenej tuku – mäso z chrbta, panenka, sviečková. Inak sa robí aj príloha. "Kedysi bola príloha v oveľa väčšom množstve ako mäso, človek mal potom plný tanier, dnes sa preferujú dve či tri menšie prílohy," vysvetlil šéfkuchár.

Je to napríklad zeleninové pyré, rolky z kelových listov či malá sezónna zelenina. Križan zdôraznil, že okrem toho, aby bolo jedlo ľahko stráviteľné sa veľká pozornosť venuje aj tomu, aby príloha bola s mäsom vhodne skombinovaná a jedlo pekne vyzeralo.

Obmenou prešli aj múčne sladké jedlá, ako sú napríklad šúľance, alebo pirohy. Tie ostávajú obľúbenou súčasťou slovenskej kuchyne, no pri ich príprave sa používa oproti minulosti okrem maku a orechov aj strúhanka opražená na masle a ako plnka aj sezónne ovocie, ako sú napríklad maliny či marhule. "Rovnako sa pirohy ozdobujú aj našľahaným krémom či šľahačkou, čo sa predtým nerobilo," doplnil prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…