Škrupiny od vajec nevyhadzujte. Podľa Katky majú v domácnosti čestné miesto, pridáva ich aj do jedla
Inšpirujte sa, aby ste mali kuchynského odpadu ešte menej ako doteraz.
Vo väčšine domácností končia škrupiny z vajec v smetnom koši, čo je podľa Katky z Farmy pod Poľanou obrovská škoda. Ako poradila našim kolegom z Dobrého rádia, v domácnosti majú rôznorodé využitie. Stačí sa inšpirovať.
„Prvý spôsob je hnojivo pre rastliny. Škrupiny vysušte, podrvte a pravidelne nimi môžete posýpať rastliny či už vnútri v interiéri alebo vonku v záhrade,“ radí skúsená farmárka Katka s tým, že vápnik zo škrupín sa vstrebe do pôdy a pomôže rastlinám lepšie rásť. „Navyše v záhradke odpudí slimákov, pretože sa im nebude chcieť loziť po tom ostrom povrchu,“ spomína ďalšiu výhodu.
[ Dobré rádio - hovoríme len dobré správy • Frekvencie • Online stream ]
Iná možnosť ako spracovať škrupinky z vajíčok poteší pri upratovaní. „Druhý spôsob je odstránenie mastnoty. Podrvené škrupiny v kombinácii s citrónom, ktorý prirodzene odmasťuje, vám uľahčia drhnutie riadu a navyše podrvené škrupiny sú určite šetrnejšie k povrchu riadu ako nejaké drôtené kefy,“ pokračuje Katka.
Škrupinky z vajíčok však dokážete zužitkovať aj ako jedlý prášok. „Toto je už starý známy spôsob správneho prísunu vápnika do tela. Je to jednoduché, stačí ich umyť, na desať minút dať zapiecť do rúry na 200 stupňov, čím sa sterilizujú a potom ich len pomlieť na prášok,“ vysvetľuje Katka netradičnú možnosť. Takto pomleté škrupiny sa podľa jej slov môžu pridávať do jedál, čím získate čistý vápnik.