Dobré noviny
Ľuďom z celého sveta zachutila tradičná slovenská polievka. Zaradili ju na prestížny rebríček
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Ľuďom z celého sveta zachutila tradičná slovenská polievka. Zaradili ju na prestížny rebríček

— Foto: Unsplash

Gastronomický portál Taste Atlas hodnotí medzinárodné kuchyne každý rok.

Zasýtia, zohrejú, osviežia či dokonca naštartujú trávenie. Reč je o polievkach, ktoré sú obľúbeným pokrmom na celom svete. Hoci každému národu chutí niečo iné, ľudí vo svete zaujala aj jedna slovenská. V prestížnom rebríčku obsadila krásne 26. miesto.

Za rebríčkom najlepších polievok stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

Pozrite si, aké polievky sú najlepšie hodnotené:

1. Tonkotsu ramen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @menrui_nado

Prvú priečku v prestížnom rebríčku suverénne obsadil japonský Tonkotsu ramen, teda polievka pozostávajúca zo silného bravčového vývaru, čerstvých rezancov, vajec s mäkkým žĺtkom a jemného bravčového bôčika. Vo svete sa teší až takej obľube, že na stránkach získal hodnotenie 4,7 hviezdičky z možných piatich.

2. Žurek

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jack_Beti / prosto i pysznie (@jack_beti_gotuj_z_nami)

Striebornú priečku si podľa recenzií uchmatla poľská polievka Žurek, ktorej základ tvorí zákvas vyrobený z ražného chleba a vody. Obsahuje mäso ako klobásy, slaninu či šunku, ale aj zeleninu, huby a koreniny. Národné jedlo našich severných susedov sa zvyčajne podáva na Veľkú noc.

3. Mercimek çorbası

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ᴍᴀʀʏᴀᴍ 🧕🏻🇲🇫🇲🇦ⵣ (@la_cuisine_de_maryam)

Za zložitým názvom Mercimek çorbası sa ukrýva obľúbená turecká polievka vyrobená z červenej šošovice, kuracieho vývaru, cibule a mrkvy. Podľa portálu Taste Atlas ide o polievku, ktorá sa konzumuje na raňajky, obed alebo večeru vo vidieckych častiach Turecka, najmä v miestnych reštauráciách známych ako lokantas.

Hoci na ďalších priečkach figurujú polievky ako Tom kha gai, Rawon, Sopa de lima, Bori-bori či Ramen, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Slovenská klasika

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…