Ľuďom z celého sveta zachutila tradičná slovenská polievka. Zaradili ju na prestížny rebríček
Gastronomický portál Taste Atlas hodnotí medzinárodné kuchyne každý rok.
Zasýtia, zohrejú, osviežia či dokonca naštartujú trávenie. Reč je o polievkach, ktoré sú obľúbeným pokrmom na celom svete. Hoci každému národu chutí niečo iné, ľudí vo svete zaujala aj jedna slovenská. V prestížnom rebríčku obsadila krásne 26. miesto.
Za rebríčkom najlepších polievok stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
Pozrite si, aké polievky sú najlepšie hodnotené:
1. Tonkotsu ramen
Prvú priečku v prestížnom rebríčku suverénne obsadil japonský Tonkotsu ramen, teda polievka pozostávajúca zo silného bravčového vývaru, čerstvých rezancov, vajec s mäkkým žĺtkom a jemného bravčového bôčika. Vo svete sa teší až takej obľube, že na stránkach získal hodnotenie 4,7 hviezdičky z možných piatich.
2. Žurek
Striebornú priečku si podľa recenzií uchmatla poľská polievka Žurek, ktorej základ tvorí zákvas vyrobený z ražného chleba a vody. Obsahuje mäso ako klobásy, slaninu či šunku, ale aj zeleninu, huby a koreniny. Národné jedlo našich severných susedov sa zvyčajne podáva na Veľkú noc.
3. Mercimek çorbası
Za zložitým názvom Mercimek çorbası sa ukrýva obľúbená turecká polievka vyrobená z červenej šošovice, kuracieho vývaru, cibule a mrkvy. Podľa portálu Taste Atlas ide o polievku, ktorá sa konzumuje na raňajky, obed alebo večeru vo vidieckych častiach Turecka, najmä v miestnych reštauráciách známych ako lokantas.
Hoci na ďalších priečkach figurujú polievky ako Tom kha gai, Rawon, Sopa de lima, Bori-bori či Ramen, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.
Slovenská klasika
Článok pokračuje na ďalšej strane: