Na mesiac chcela spomaliť, nakoniec ostala osem rokov. Gabika si v Slovinsku otvorila horský penzión
Vzťahy v krajine obklopenej Alpami a Jadranským morom sú podľa Slovenky oveľa silnejšie.
Svoje rozhodnutie odísť dodnes neľutuje, naopak, teší sa, keď v Slovinsku ostatní objavia to, čo tam našla ona. Jedným z hlavných dôvodov jej odchodu bolo prirýchle tempo, ktorým doma žila. „Posledný rok pred odchodom som bola viac chorá než zdravá. Z jedného mesiaca sa nakoniec stalo osem rokov, odkedy som tu a som veľmi rada,“ priznáva Gabika.
Spolu s Michalom sa raz za čas radi vyberú do Ľubľany, ktorá je plná umenia z celej krajiny. Okrem toho sa pýši tiež reštauráciami, v ktorých podávajú jedlá vyrobené z konského mäsa. Raritou nie je ani obchod s konskými paštétami a inými slovinskými špecialitami.
Kamaráti sa s najznámejšou pekárkou
Ďalšou srdcovkou pre Gabiku je tiež návšteva jazera Bled na severozápade Slovinska. „Prísť sem a neochutnať pravú bledskú kremšnitu si neviem predstaviť,“ odporúča miestne špeciality. Tamojší krémeš je typický najmä tým, že je chrumkavý, maslový, posypaný cukrom a nechýba na ňom ani pravá šľahačka.
Gabika si tu za osem rokov vytvorila unikátne silné priateľstvá. Príkladom je aj jej kamarátka a najznámejšia slovinská pekárka Anita Šumer. „Je veľkou odborníčkou a učí mnohé gazdinky po celom Slovinsku,“ prezradila s tým, že Anita kváskuje už 10 rokov.
Na vidieku dominuje spolupatričnosť
Na svoje začiatky v dedine si Gabika spomína rada. Podľa jej slov ju ľudia hneď prijali a sú veľmi srdeční. „Tie vzťahy sú tu úplne iné, ľudia v meste už nemajú toľko času na spolupatričnosť a pomoc druhým, a to som zrazu našla v Dovje,“ prezrádza.
Slovenka má skúsenosť, že ľuďom sa najprv treba dostať pod kožu. Kým sa tak nestane, nepustia vás k svojmu srdcu. Dnes už o nej hovoria ako o domácej. „Tam sa dobre žije, kde nájdete svoje miesto a ostatní vám povedia, že ste naši. A nám sa žije dobre na Dovje,“ s úsmevom uzavrela Gabika.