Mucha nás dokáže ohroziť aj krátkou zastávkou na našom jedle. Odborníci radia, kedy ho radšej vyhodiť
Štúdie ukazujú, že muchy domáce obsahujú viac ako 100 patogénov.
Je otravná a rada sa pohybuje okolo čerstvých produktov. Ak však mucha sadne na jedlo, mnohým z nás hlavou prebleskne otázka, či je bezpečné ho ešte vôbec zjesť. Hoci riziko, že sa po jeho skonzumovaní nakazíte, je pomerne nízke, existujú aj prípady, keď to až také bezpečné byť nemusí.
Ako píše portál IFL Science, keďže muchy nemajú zuby a čeľuste na žuvanie potravy, vypľúvajú na ňu sliny bohaté na enzýmy, ktoré ju čiastočne rozpustia a umožnia im ju nasať ústami. Predstava, že väčšinu svojho krátkeho života strávia pojedaním organickej hmoty, vrátane odpadkov a výkalov, však príjemná nie je.
Vážne problémy
Vedcom sa v tejto súvislosti podarilo identifikovať až 130 rôznych patogénov, ktoré by človeku mohli spôsobiť nepríjemnosti. Ide napríklad o huby, parazity, vírusy či baktérie, ktoré poletovaním dokážu prenášať naprieč našimi domácnosťami.
Sú schopné zapríčiniť otravu jedlom, ale môžu spôsobiť aj oveľa vážnejšie ochorenia. Ako informuje portál Zoznam, tento hmyz môže byť prenášačom a šíriteľom očných infekcií, infekcie kože či črevnej infekcie, ako je hnačka.
Použite sedliacky rozum
Napriek tomu odborníci z toho drámu nerobia. To, či sa človek nakazí, závisí od niekoľkých faktorov. Dôležitý je napríklad počet múch, ale aj to, či nepríjemný hmyz liezol po jedle celý deň alebo len zopár sekúnd. V prvom prípade sa konzumácia jedla neodporúča, v druhom nemusíte mať dôvod na obavy.
Pri výletoch do krajín s vysokým výskytom tropických ochorení by ste však mali byť opatrnejší. Aj pri krátkom kontakte muchy s jednom môže človeku hroziť napríklad cholera. Odborníci však radia vždy používať zdravý sedliacky rozum.