Osolená šálka kávy nie je žiadnym problémom, práve naopak. Viete, prečo by ste ju mali ochutnať?
Soľ v spojení s kávou ovládla internet.
Zatiaľ čo niekto preferuje čistú chuť kávy, iní si ju neváhajú osladiť či pridať do nej trochu mlieka. Ako však informuje portál Science Alert, na internete sa čoraz viac skloňuje jej spojenie so soľou. Ak sa vám teda niekedy stane, že si ju pomýlite s cukrom, netreba panikáriť.
Stačí štipka
Pokiaľ si o tejto myšlienke myslíte, že je čudná, existuje aj jej vedecké vysvetlenie. Už pred pár rokmi odborníci hovorili o tom, že chlorid sodný, teda kuchynská soľ, je mimoriadne účinná pri potláčaní horkosti, a to nielen v káve, ale aj vo všetkých druhoch potravín.
Tento trik tak odstráni časť horkosti a prinesie so sebou chute, ktoré sa inak v obľúbenom nápoji mohli stratiť. Presné množstvo soli, ktoré by ste do kávy mali pridať, však závisí od preferencií konzumenta. Vo väčšine prípadov sa skloňuje slovo štipka, preto do kávy rozhodne netreba šupnúť celú lyžičku.
Nejde o žiadnu novinku
Ako dopĺňa Science Alert, káva so soľou nie je žiadnou novinkou. Už počas druhej svetovej vojny ju obľubovali členovia amerického námorníctva a z historického hľadiska je obľúbená hlavne v Škandinávii, kde je považovaná za úplnú samozrejmosť.
Viaceré zdroje však uvádzajú, že ľudia majú soľ v káve radi aj na Sibíri, v Turecku a dokonca aj v susednom Maďarsku. Ak teda nemáte radi sladkú či mliečnu kávu, môžete zaexperimentovať aspoň so štipkou soli.