Hríbová MAPA Slovenska: Pozrite sa, kde sa oplatí vyraziť s košíkom tak, aby ste sa nevrátili naprázdno
Dobrým znakom pre hubárov je aj jeden moment po daždi.
Presné lokality si môžu hubári overiť na webovej stránke nahuby.sk, kde nájdu užitočnú mapu. Na nej môžu vidieť, kde sa aktuálne hubám darí najviac. Plodné lokality na mape zaznamenávajú samotní skúsení hubári, ktorí chodia do terénu.
Pozor na prípadné otravy
Na území Slovenska sa vyskytuje zhruba 4000 druhov vyšších húb, medzi ktoré patria aj jedlé huby, priblížil mykológ Ivan Mihál. Uvádza sa, že na Slovensku je uznaných asi 56 druhov voľne rastúcich húb, ktoré sa môžu predávať alebo inak priemyselne spracovávať. Skúsení hubári azda poznajú aj viac druhov húb, ktoré sú jedlé a kulinársky spracovávané, napríklad zbierajú aj také druhy húb, ktoré by iní ľudia nikdy nezbierali na kulinárske využitie.
Odborník upozorňuje, že vo všeobecnosti však platí zásada, že sa majú zbierať iba také huby, ktoré hubár naisto pozná, aby sa predišlo prípadným otravám. Príznaky otravy sa podľa odborníkov objavia do niekoľkých hodín. Ide o zvracanie, hnačky, nadmerné slinenie, potenie a poruchy videnia.
Pri otrave jedlými hubami nie je potrebné ihneď vyhľadať lekára, pokiaľ však ťažkosti neprechádzajú ani po niekoľkých hodinách, treba ho už kontaktovať. Iné je to však pri otrave jedovatými hubami. „Vtedy treba ísť na pozorovanie do nemocnice, tam pacientovi odstránia toxíny z tela čistením krvi za pomoci prístrojov,“ uviedol Peter Lakomý z Falck Záchrannej a.s. Pri niektorých jedovatých hubách sa môžu príznaky dostaviť až po pár dňoch.