Vyzerajú zdravo, no ich zloženie nám môže uškodiť. Od týchto potravín radšej dajte ruky preč
Niektoré potraviny môžu obsahovať príliš veľa dochucovadiel, farbív, ale aj soli či cukru.
4. Nápoje s prívlastkom ZERO
Keď sýtené nápoje bez cukru neobsahujú žiadny cukor a vo všeobecnosti majú nulové kalórie, štúdie ukazujú, že u tých, ktorí pravidelne pijú tieto nápoje, je väčšia pravdepodobnosť vzniku určitých zdravotných problémov ako u ľudí, ktorí ich nepijú. Ide napríklad o zvyšovanie krvného tlaku, hladiny tuku v krvi či dokonca zvýšenie hladiny cukru krvi. Ich pitie tiež môže nakopnúť mechanizmy, ktoré pomáhajú kontrolovať hlad a telo začne vyžadovať viac sladkého.
3. Himalájska soľ
Ako informuje portál Pluska, himalájska soľ je veľmi podobná klasickej soli a nemá nijaké extra zdravotné výhody, aj keď si to často ľudia myslia. Je teda jedno, ak si jedlo osolíte klasickou bielou, alebo ružovkastou himalájskou soľou. Žiadna z nich nie je zdravšia ako tá druhá.
2. Sušené ovocie
V malom množstve síce predstavuje zdravú pochúťku, no môže škodiť zubom. Pri výrobe sušeného ovocia sa totiž často používajú umelé potravinárske farbivá či množstvo cukru. Ako ďalej uvádza Pluska, ovocie sušením tiež stráca takmer všetky vitamíny, preto by sme mali uprednostniť čerstvé ovocie.
1. Margarín
Mal byť zdravou náhradou masla, no ani zďaleka toto tvrdenie nenaplnil. Obsahuje tzv. trans tuky, teda stužené rastlinné ruky, ktoré sú zdraviu škodlivé a podieľajú sa na vzniku kardiovaskulárnych a ďalších ochorení.
Obsahujú tiež veľké množstvo omega-6 mastných kyselín, ktorých máme v potrave nadbytok, čo môže viesť k rozvoju rakoviny, chorôb srdca, depresií a astmy. Varovný prst odborníci dvíhajú aj pri ďalších zložkách margarínu, ako sú emulgátory, farbivá a iné.