Tieto štyri potraviny kardiológovia takmer nikdy neraňajkujú. Číslo dva pritom patrí medzi našu klasiku
Nemusíte ich úplne obmedziť, no ich častá konzumácia nepomáha nášmu srdcu.
2. Vajíčka
Diskusia o tom, či sú vajíčka zdravé alebo nezdravé, prebieha už celé desaťročia. Niektoré štúdie zistili, že konzumáciou vajíčok môžeme chrániť srdce, iné zase upozorňujú na vysoký cholesterol v žĺtkoch. Pozor pri konzumácii vajíčok by si preto mali dať najmä ľudia s vysokou hladinou cholesterolu, ktorý by ich mali vo svojom jedálničku výrazne obmedziť.
„Pre štvorčlennú domácnosť odporúčam zjesť najviac asi tucet vajec týždenne. Pravidlá sú oveľa flexibilnejšie, pokiaľ ide len o vaječné bielka, pretože tie neobsahujú cholesterol,“ vysvetlila kardiologička Chengová.
1. Sladké pečivo – muffiny, donuty alebo croissanty
Obaja spomínaní odborníci sa ráno vyhýbajú sladkému pečivo, pretože obsahujú vysokú obsah tuku, cukru a rafinovaných sacharidov. „Gigantický muffin môže obsahovať aj 600 kalórií,“ upozorňuje kardiológ Freeman, ktorý vysvetlil, aby si ľudia radšej upiekli doma zdravšiu verziu muffinov, ktoré budú obsahovať celozrnnú múku a menej cukrov.
Ráno odporúčajú siahnuť po ovsených vločkách, bobuľovitom ovocí, semiačkach a orechoch, celozrnnom pečive a najmä zelenine. A čo ľudia, ktorí neraňajkujú? „Niektorí ľudia nie sú ráno hladní, raňajky vynechávajú, a to je v poriadku, ak vám to vyhovuje. Ale z veľkej časti majú ľudia prospech, ak si ráno niečo dajú,“ odkázala Chengová.