Slovenské syry chutia aj ľuďom ďaleko za hranicami našej krajiny. Bodovali v prestížnom rebríčku
Popredné priečky si medzi seba rozdelili syry z Talianska, Francúzska a Portugalska.
Na 94. priečke rebríčku najlepšie hodnotených európskych syrov figuruje tradičný slovenský oštiepok, ktorého základnou surovinou je ovčie mlieko, zmes ovčieho mlieka a kravského mlieka, alebo kravské mlieko. Ako uvádza portál Taste Atlas, táto pochúťka je veľmi nápadná, pretože má tvar veľkého vajca alebo šišky so zlatohnedým vonkajškom a krémovo žltou farbou vnútri.
V rebríčku nechýba ani zázrivský korbáčik, ktorý portál opisuje ako parený syr vyrobený z kravského mlieka, ktorý sa vyrába výlučne ručne a je prezentovaný v unikátnom tvare malého biča (po slovensky korbáčika). Gurmáni mu udelili 99. miesto.