VIDEO: Odhalili tajomstvo krabích tyčiniek. Ľudia neveria vlastným očiam, ako sa vlastne vyrábajú
Hlavnou prísadou krabích tyčiniek nie je krabie mäso.
Videli ste niekedy, ako sa vyrábajú párky? Pohľad na ich výrobný proces nie je príjemný, no v konečnom dôsledku na ne väčšina ľudí aj tak nezanevrela. Podobne je to aj s inými pochúťkami. O tom, akú cestu prešli, kým sa stali súčasťou obeda, mnohí nevedia. Obavy z toho, že by im nazretie na masovú produkciu znechutilo obľúbenú lahôdku, sú totiž silnejšie.
Nedávno takto ľudí na internete zaujalo video z továrne v Thajsku, ktoré podrobne opisuje proces tvorby krabích tyčiniek. Ak ste hádali, že ich hlavnou prísadou je krabie mäso, mýlili ste sa. Sú to aljašské tresky. Tie sa vo veľkom mixéri pomelú, rozdrvia, zmiešajú s vaječnými bielkami, pšenicou a ako píše portál Unilad, ešte raz sa premiešajú.
Takáto tuhá sivá pasta nápadne pripomína stavebný tmel alebo cement. Tým sa to ale nekončí. Ďalším krokom je dostať túto hmotu do stroja, ktorý z nej vytvorí dlhý pás mäsitého materiálu. Z jeho častí sa neskôr tvoria mále kusy so štruktúrou krabieho alebo homárieho mäsa.
Časť z nich putuje do obchodov ako surimi či falošné krabie mäso, zvyšok sa obalí do oranžovej vrstvy pripomínajúcej homára, pričom práve to končí v supermarketoch ako známe krabie tyčinky. A čo na to ľudia? „Už si to nikdy nekúpim. Vďaka, že ste mi otvorili oči,“ napísal jeden z komentujúcich. Ďalší však mal iný názor: „Ak mám byť úplne úprimný, produkt sa mi páči. Je cenovo veľmi dostupný a viem z toho urobiť veľmi dobrý studený krabí šalát.“