Meteorologička Hrušková: Fascinuje ma miesto na južnom Slovensku, kde bývajú mrazy ako na horách
Kritika za predpovede počasia ju občas veľmi mrzela. Preto sa rozhodla meteorológiu medzi divákmi viac popularizovať a veci vysvetľovať.
Je zložité predpovedať počasie pre Slovensko?
To závisí od poveternostnej situácie. Pri tlakovej výši máme predpoveď počasia zostavenú za 15 minút a jej úspešnosť je aj 97-percentná. Avšak pri komplikovaných situáciách, ako je napríklad prechod studeného frontu v jesennom alebo zimnom období, diskutujeme k predpovedi na nasledujúci deň podstatne dlhšie. Musíme určiť čas a miesta výskytu hmly, poľadovice, dažďa, snehu, vetra, oblačnosti, teploty a to nie je vždy jednoduché. A keď mám z toho vyplynú ešte aj štyri druhy výstrah (silný vietor, záveje, poľadovica, sneženie) pre rôzne okresy a v rôznom čase, prípadne aj nadmorských výškach hôr, tak to máme v ten deň „pestré“. Pritom výstrahy má na starosť jeden samostatný kolega a pri takejto situácii si vyžadujú aj niekoľkohodinové štúdium a prípravu.
Zdá sa, že v posledných rokoch majú meteorológovia „plnú hlavu starostí“ s vývojom počasia a presnosťou predpovedí. Čo sa to vlastne deje?
Treba uznať, že presnosť predpovedí sa s pribúdajúcimi rokmi určite zlepšuje. Neustále pribúdajú údaje o aktuálnom stave počasia, ktoré dostávame z pozemných staníc, družíc, radarov a zároveň sa vylepšujú aj predpovedné modely. Čo nám však komplikuje prácu, je stále početnejší výskyt nebezpečných prejavov počasia a javov, ktoré boli v minulosti u nás len výnimočné (tromby a tornáda) alebo sa vyskytujú na veľmi malej ploche, niekedy doslova na niekoľkých kilometroch štvorcových, čo sa stáva napríklad u silných lejakov. Práve v týchto prípadoch máme čo robiť, aby sme sa ich naučili rozpoznávať a predpovedať.
Ako vnímajú samotní odborníci, keď im prognózy nevyjdú?
V SHMÚ spätne vyhodnocujeme každú predpoveď. K situáciám, ktoré nám nevyjdú, sa vraciame, diskutujeme o nich, analyzujeme ich, aby sme sa z nich poučili.
Dokáže Vás vývoj počasia občas veľmi prekvapiť?
Článok pokračuje na ďalšej strane: