Dobré noviny
Turisti určili najchutnejšie jedlo Európy a vyhrali sme. Neuveríte, ktorá slovenská pochúťka ich očarila
Simona Gálová
Simona Gálová

Turisti určili najchutnejšie jedlo Európy a vyhrali sme. Neuveríte, ktorá slovenská pochúťka ich očarila

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: TASR

Gastronomický portál TasteAtlas hodnotí kuchyne z celého sveta.

Naši predkovia ani netušili, že pokrm, ktorý bol kedysi jedlom pre chudobných, raz bude obľúbenou pochúťkou ľudí z celého sveta. Cestovateľský gastroportál TasteAtlas zostavil veľký rebríček najlepších európskych pochúťok a na prvom mieste skončilo tradičné slovenské jedlo, ktoré mnohým z nás pripomína detstvo – zemiakové placky.

Foto: TasteAtlas

Tradičné slovenské

„Tieto ľudové a chrumkavé zemiakové placky patria do tradičnej slovenskej kuchyne. Pozostávajú z hustého cesta vyrobeného z oškrabaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín,“ opísal portál naše tradičné placky, ktoré od ľudí z celého sveta dostali hodnotenie 4,8 z 5. Ostatným, ktorí o nich nikdy nepočuli, vysvetlil, že sa zvyknú podávať ako hlavný chod s rôznymi mliečnymi výrobkami, ale aj ako príloha k hustým prívarkom či k mäsu.

Na druhom mieste skončila litovská pochúťka kepta duona, ktorá sa skladá z nakrájaného chrumkavého ražného chleba s cesnakom. Modernejšie verzie do receptu pridávajú aj syr alebo majonézu a pochúťku Litovčania väčšinou jedia v baroch, keď sú s priateľmi na pive. Bronz si odniesla portugalská chuťovka petiscos, čo je lokálna verzia španielskeho tapas. Na tanieri podávajú delikatesy ako chobotnicový šalát, slimáky, tresčie krokety, šunku, nakladanú zeleninu alebo kúsky marinovaného mäsa.

Turistom chutili aj lokše

Zemiakové placky nie sú jediným naším jedlom, ktoré sa ocitlo v rebríčku, pretože na 45. mieste sa ocitli lokše, ktoré dostali hodnotenie 4,4. Cudzincom v stredoeurópskom regióne zachutili aj české „smažené knedlíčky“ a vyprážaný syr, pričom čestné miesto v zozname získala aj poľská „zapiekanka“.

Foto: TasteAtlas

O najlepšej európskej pochúťke rozhodlo celkom 11 430 hodnotení od ľudí z celého sveta, no portál upozorňuje, že ide o subjektívne názory cestovateľov. „Cieľom je propagovať vynikajúce miestne jedlá, vštepovať hrdosť na tradičné jedlá a vzbudiť zvedavosť na jedlá, ktoré ste neskúšali,“ uzavrel portál.

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…