Dobré noviny
Slovenská pochúťka hviezdi medzi najlepšími pokrmami sveta. Neuveríte, čo očarilo turistov
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Slovenská pochúťka hviezdi medzi najlepšími pokrmami sveta. Neuveríte, čo očarilo turistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Freepik, TASR

Slovenské jedlo v prestížnom rebríčku atakuje popredné priečky.

Naši predkovia ani netušili, že pokrm, ktorý bol kedysi jedlom pre chudobných, raz bude obľúbenou pochúťkou ľudí z celého sveta. Cestovateľský gastroportál TasteAtlas tradičné slovenské jedlo, ktoré mnohým z nás pripomína detstvo, zaradil na prestížny rebríček najlepších jedál so zeleninou. Hoci v zozname figurujú desiatky pokrmov z celého sveta, slovenská pochúťka atakuje popredné priečky.

Gastronomický web Taste Atlas okrem tradičných receptov zhromažďuje aj recenzie od gastronomických kritikov či cestovateľov, ktorí sa neboja experimentovať a ochutnávať tradičné miestne pokrmy.

Pozrite si, ktoré jedlá získali najvyššie hodnotenia:

1. Libanonský Toum

Prvú priečku obsadilo libanonské jedlo Toum. Hoci je pre mnohých táto pochúťka neznáma, ide o krém, kde sú hlavnou prísadou strúčiky libanonského cesnaku.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/TasteAtlas/photos/a.1915985261970501/3227405390828475/

Tie sa pomaly drvia v mažiari alebo sa jednoducho pomelú v mixéri a postupne sa k nim pridáva olej, aby sa vytvorila jednotný cesnakový krém s neobvyklou a nadýchanou štruktúrou. V zmesi nesmie chýbať soľ a citrónová šťava, čím krém získa slanú chuť a farbu slonovinovej kosti. Toum sa používa do marinád, omáčok a dipov a môže obohatiť každé jedlo.

2. Neapolská pizza

Druhé miesto patrí pizzi Napoletana, teda neapolskej pizzi, ktorú portál opisuje ako najcharakteristickejší kulinársky výtvor Talianska.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa giovannikocht (@giovannikocht)

Vyrába sa len z niekoľkých jednoduchých ingrediencií a pripravuje sa v dvoch variáciách – marinara, čo je základná neapolská pizza preliata paradajkovou omáčkou s príchuťou cesnaku a oregana, a margherita, ktorá je obložená paradajkami, mozzarellou a listami čerstvej bazalky. Pre toto jedlo je tiež typické tenké cesto na spodku, ktoré sa po stranách nafukuje a vytvára vzdušnú kôrku.

3. Maslovo-cesnakový Naan

Milovníkov indickej kuchyne neprekvapí ani tretia priečka. Na tej skončil maslovo-cesnakový Naan, teda jedna z najobľúbenejších verzií tradičného indického chleba. Vyrába sa z múky, droždia, soli, cukru a jogurtu. Keď je cesto upečené v horúcej peci tandoor, vyberie sa, potrie sa maslom alebo ghee maslom a posype sa mletým cesnakom.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/TasteAtlas/videos/734515530443254/

Maslový cesnakový Naan sa odporúča podávať k rôznym indickým jedlám, ako sú kari, maslové kura, dal makhani, malai kofta alebo shahi paneer.

Slovenský úspech

Hoci v rebríčku figuruje až stovka jedál z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…