Slovenská pochúťka hviezdi medzi najlepšími pokrmami sveta. Neuveríte, čo očarilo turistov
Slovenské jedlo v prestížnom rebríčku atakuje popredné priečky.
Naši predkovia ani netušili, že pokrm, ktorý bol kedysi jedlom pre chudobných, raz bude obľúbenou pochúťkou ľudí z celého sveta. Cestovateľský gastroportál TasteAtlas tradičné slovenské jedlo, ktoré mnohým z nás pripomína detstvo, zaradil na prestížny rebríček najlepších jedál so zeleninou. Hoci v zozname figurujú desiatky pokrmov z celého sveta, slovenská pochúťka atakuje popredné priečky.
Gastronomický web Taste Atlas okrem tradičných receptov zhromažďuje aj recenzie od gastronomických kritikov či cestovateľov, ktorí sa neboja experimentovať a ochutnávať tradičné miestne pokrmy.
Pozrite si, ktoré jedlá získali najvyššie hodnotenia:
1. Libanonský Toum
Prvú priečku obsadilo libanonské jedlo Toum. Hoci je pre mnohých táto pochúťka neznáma, ide o krém, kde sú hlavnou prísadou strúčiky libanonského cesnaku.
Tie sa pomaly drvia v mažiari alebo sa jednoducho pomelú v mixéri a postupne sa k nim pridáva olej, aby sa vytvorila jednotný cesnakový krém s neobvyklou a nadýchanou štruktúrou. V zmesi nesmie chýbať soľ a citrónová šťava, čím krém získa slanú chuť a farbu slonovinovej kosti. Toum sa používa do marinád, omáčok a dipov a môže obohatiť každé jedlo.
2. Neapolská pizza
Druhé miesto patrí pizzi Napoletana, teda neapolskej pizzi, ktorú portál opisuje ako najcharakteristickejší kulinársky výtvor Talianska.
Vyrába sa len z niekoľkých jednoduchých ingrediencií a pripravuje sa v dvoch variáciách – marinara, čo je základná neapolská pizza preliata paradajkovou omáčkou s príchuťou cesnaku a oregana, a margherita, ktorá je obložená paradajkami, mozzarellou a listami čerstvej bazalky. Pre toto jedlo je tiež typické tenké cesto na spodku, ktoré sa po stranách nafukuje a vytvára vzdušnú kôrku.
3. Maslovo-cesnakový Naan
Milovníkov indickej kuchyne neprekvapí ani tretia priečka. Na tej skončil maslovo-cesnakový Naan, teda jedna z najobľúbenejších verzií tradičného indického chleba. Vyrába sa z múky, droždia, soli, cukru a jogurtu. Keď je cesto upečené v horúcej peci tandoor, vyberie sa, potrie sa maslom alebo ghee maslom a posype sa mletým cesnakom.
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/TasteAtlas/videos/734515530443254/
Maslový cesnakový Naan sa odporúča podávať k rôznym indickým jedlám, ako sú kari, maslové kura, dal makhani, malai kofta alebo shahi paneer.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figuruje až stovka jedál z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.
Článok pokračuje na ďalšej strane: