Dobré noviny
Chlpaté knedlíky sme milovali. Šéfkuchár Jaroslav Žídek prezradil mamin recept, ktorý nikto nikdy neofrflal
Martina Halúsková
Martina Halúsková

Chlpaté knedlíky sme milovali. Šéfkuchár Jaroslav Žídek prezradil mamin recept, ktorý nikto nikdy neofrflal

Strapačky / Jaroslav Žídek
Strapačky / Jaroslav Žídek — Foto: Profimedia; TASR

Žídek už na ZŠ vedel, že sa chce stať kuchárom.

Už ako malý vedel, že chce byť kuchárom. Trénoval, učil sa, experimentoval, riskoval a dostal sa až na vrchol. Urobil všetko pre svoj sen, ktorého sa nikdy nevzdal. Teraz už slávny šéfkuchár Jaroslav Žídek rád spomína na časy predtým, ako sa z neho stal uznávaný majster svojho remesla a rád prezrádza aj rodinné recepty. Tentokrát sa podelil o recept na strapačky od svojej mamy. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jaroslav Žídek (@jaroslav_zidek_official)

S dievčatami v kuchyni

„Už od druhého stupňa základnej školy som vedel, že sa raz chcem stať kuchárom,“ zaspomínal pre denník SME šéfkuchár Jaroslav Žídek. Inšpiráciou mu bola mama, ktorá bola taktiež šikovnou kuchárkou a rád sa okolo nej motal v ich malom kráľovstve nekonečných chutí a vôní. 

„Kamaráti mi závideli, pretože v siedmej triede sme my chlapci mali v rámci vyučovania dielne a dievčatá varenie. Mamička mi napísala papier, aby som mohol chodiť namiesto dielní na varenie. Takže kým oni mlátili kladivom do dreva, ja som sa zvŕtal okolo dievčat,“ spomínal s úsmevom na podporu, vďaka ktorej svoj talent premenil na kulinárske umenie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jaroslav Žídek (@jaroslav_zidek_official)

Počas svojej kariéry šéfoval už mnohým reštauráciám a pohostil nemálo slávnych hostí, medzi ktorých patril napríklad Kevin Costner, dánska kráľovná Margaret II. či Hilary Clinton. Preslávil sa najmä v kulinárskej televíznej šou Áno, šéfe! a Nebíčko v papuľke. Napriek sláve nezabúda na to, že dobrý kuchár sa učí všade. Na Slovensku napríklad Jaroslav Žídek prvýkrát ochutnal lokše a s obľubou sa posadí aj k tanieru haluškám. Jedná vec ho ale na tradičných jedlách veľmi hnevá.

Žiadne polotovary

„Tak ako my máme chlpaté knedličky, Slováci majú strapačky. Čo ma vytočí, je, keď niekam prídete a urobia vám halušky z polotovaru. To mi príde ako degradácia nášho povolania, keď začnú používať tieto prášky a omáčky z krabice. Pritom lacnejšie a efektívnejšie je urobiť to z čerstvej zeleniny alebo čerstvých zemiakov,“ prezradil pre Radiožurnál šéfkuchár, ktorý sa v jednej časti relácie Nebíčko v papuľke podelil o recept na strapačky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jaroslav Žídek (@jaroslav_zidek_official)

„Volali sme ich chlupaté knedlíky. Milovali sme ich! Vždy, keď nám maminka urobila túto mňamku, s bratom sme úporne hľadali chlpy, ktoré sa v nej podľa nás mali určite objaviť,“ spomínal pre Dobré jedlo. Rodinný recept venoval všetkým, ktorí by chceli pripraviť také strapačky, ktoré ešte nikto neofrflal. 

Strapačky podľa Jaroslava Žídeka

Recept nájdete na druhej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…