Chlpaté knedlíky sme milovali. Šéfkuchár Jaroslav Žídek prezradil mamin recept, ktorý nikto nikdy neofrflal
Žídek už na ZŠ vedel, že sa chce stať kuchárom.
Už ako malý vedel, že chce byť kuchárom. Trénoval, učil sa, experimentoval, riskoval a dostal sa až na vrchol. Urobil všetko pre svoj sen, ktorého sa nikdy nevzdal. Teraz už slávny šéfkuchár Jaroslav Žídek rád spomína na časy predtým, ako sa z neho stal uznávaný majster svojho remesla a rád prezrádza aj rodinné recepty. Tentokrát sa podelil o recept na strapačky od svojej mamy.
S dievčatami v kuchyni
„Už od druhého stupňa základnej školy som vedel, že sa raz chcem stať kuchárom,“ zaspomínal pre denník SME šéfkuchár Jaroslav Žídek. Inšpiráciou mu bola mama, ktorá bola taktiež šikovnou kuchárkou a rád sa okolo nej motal v ich malom kráľovstve nekonečných chutí a vôní.
„Kamaráti mi závideli, pretože v siedmej triede sme my chlapci mali v rámci vyučovania dielne a dievčatá varenie. Mamička mi napísala papier, aby som mohol chodiť namiesto dielní na varenie. Takže kým oni mlátili kladivom do dreva, ja som sa zvŕtal okolo dievčat,“ spomínal s úsmevom na podporu, vďaka ktorej svoj talent premenil na kulinárske umenie.
Počas svojej kariéry šéfoval už mnohým reštauráciám a pohostil nemálo slávnych hostí, medzi ktorých patril napríklad Kevin Costner, dánska kráľovná Margaret II. či Hilary Clinton. Preslávil sa najmä v kulinárskej televíznej šou Áno, šéfe! a Nebíčko v papuľke. Napriek sláve nezabúda na to, že dobrý kuchár sa učí všade. Na Slovensku napríklad Jaroslav Žídek prvýkrát ochutnal lokše a s obľubou sa posadí aj k tanieru haluškám. Jedná vec ho ale na tradičných jedlách veľmi hnevá.
Žiadne polotovary
„Tak ako my máme chlpaté knedličky, Slováci majú strapačky. Čo ma vytočí, je, keď niekam prídete a urobia vám halušky z polotovaru. To mi príde ako degradácia nášho povolania, keď začnú používať tieto prášky a omáčky z krabice. Pritom lacnejšie a efektívnejšie je urobiť to z čerstvej zeleniny alebo čerstvých zemiakov,“ prezradil pre Radiožurnál šéfkuchár, ktorý sa v jednej časti relácie Nebíčko v papuľke podelil o recept na strapačky.
„Volali sme ich „chlupaté knedlíky“. Milovali sme ich! Vždy, keď nám maminka urobila túto mňamku, s bratom sme úporne hľadali chlpy, ktoré sa v nej podľa nás mali určite objaviť,“ spomínal pre Dobré jedlo. Rodinný recept venoval všetkým, ktorí by chceli pripraviť také strapačky, ktoré ešte nikto neofrflal.
Strapačky podľa Jaroslava Žídeka
Recept nájdete na druhej strane: