Šišky mäkké ako obláčik. Adriana Poláková ich robí podľa tohto vylepšeného receptu, ktorý vás dostane
Motto známej moderátorky je: Varím, lebo musím, pečiem, lebo to milujem.
Šišky Adriany Polákovej
Cesto:
400 g hladkej múky
300 ml mlieka
20 g droždia
50 g masla
3 polievkové lyžice cukru
2 žĺtky
štipku soli
olej na vyprážanie
Plnka:
2 žĺtky
2 polievkové lyžice cukru
½ polievkovej lyžice zemiakového škrobu
vanilkový struk
200 ml mlieka
80 g masla
Postup cesto:
Mlieko s cukrom zohrejeme na platni. Polovičku odlejeme a do teplého mlieka pridáme droždie. Do zvyšného mlieka pridáme maslo. Do misky si preosejeme múku, dáme tam žĺtka, mlieko s maslom a nakoniec aj zídené droždie. Vymiesime cesto, ktoré bude redšie, a necháme ho zhruba 30 minút vykysnúť v miske. Predtým, ako začneme pracovať s cestom, rúru si predhrejeme na 50 stupňov Celzia.
Na pomúčenej doske vymiesime cesto, aby sa nelepilo a rozvaľkáme ho. Vykrojíme kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto vykrojené kolieska dáme do vyhriatej rúry na ďalších 30 minút, kde ešte vykysnú.
Do hrnca si dáme zohriať liter oleja, v ktorom nakoniec vypražíme vykysnuté šišky do zlatista. Jednotlivé kúsky môžeme naplniť džemom alebo vanilkovým krémom.
Postup plnka:
Žĺtky, práškový cukor, škrob a vanilkový struk vymiešame do penista. Dáme prevariť mlieko, ktoré neskôr pomaly vmiešame do žĺtkovej zmesi. Všetko prelejeme naspäť do hrnca a za stáleho miešania varíme zmes podobnú pudingu. Keď nám zhustne, máme hotovo a dáme ju do inej nádoby, kde rýchlejšie vychladne. Nakoniec pridáme maslo a poriadne vymiešame.
Do šišiek urobíme na boku dieru. Krém alebo džem dávame pomocou cukrárenského vrecka do stredu šišky.