Dobré noviny
Šišky mäkké ako obláčik. Adriana Poláková ich robí podľa tohto vylepšeného receptu, ktorý vás dostane
Simona Gálová
Simona Gálová

Šišky mäkké ako obláčik. Adriana Poláková ich robí podľa tohto vylepšeného receptu, ktorý vás dostane

Šišky plnené vanilkovým krémom / Adriana Poláková
Šišky plnené vanilkovým krémom / Adriana Poláková — Foto: Facebook - Adriana Poláková - Napečené s láskou

Motto známej moderátorky je: Varím, lebo musím, pečiem, lebo to milujem.

Šišky Adriany Polákovej

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 50 g masla
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 2 žĺtky
  • štipku soli
  • olej na vyprážanie

Plnka:

  • 2 žĺtky
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • ½ polievkovej lyžice zemiakového škrobu
  • vanilkový struk
  • 200 ml mlieka
  • 80 g masla
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/adriana.polakova.pecieme.s.laskou/photos/a.304483799689414/981874038617050/?type=3

Postup cesto:

Mlieko s cukrom zohrejeme na platni. Polovičku odlejeme a do teplého mlieka pridáme droždie. Do zvyšného mlieka pridáme maslo. Do misky si preosejeme múku, dáme tam žĺtka, mlieko s maslom a nakoniec aj zídené droždie. Vymiesime cesto, ktoré bude redšie, a necháme ho zhruba 30 minút vykysnúť v miske. Predtým, ako začneme pracovať s cestom, rúru si predhrejeme na 50 stupňov Celzia.

Na pomúčenej doske vymiesime cesto, aby sa nelepilo a rozvaľkáme ho. Vykrojíme kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto vykrojené kolieska dáme do vyhriatej rúry na ďalších 30 minút, kde ešte vykysnú.

Do hrnca si dáme zohriať liter oleja, v ktorom nakoniec vypražíme vykysnuté šišky do zlatista. Jednotlivé kúsky môžeme naplniť džemom alebo vanilkovým krémom.

Postup plnka:

Žĺtky, práškový cukor, škrob a vanilkový struk vymiešame do penista. Dáme prevariť mlieko, ktoré neskôr pomaly vmiešame do žĺtkovej zmesi. Všetko prelejeme naspäť do hrnca a za stáleho miešania varíme zmes podobnú pudingu. Keď nám zhustne, máme hotovo a dáme ju do inej nádoby, kde rýchlejšie vychladne. Nakoniec pridáme maslo a poriadne vymiešame.

Do šišiek urobíme na boku dieru. Krém alebo džem dávame pomocou cukrárenského vrecka do stredu šišky.

Podrobný videorecept:

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/adriana.polakova.pecieme.s.laskou/videos/982151518589302
Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…