Pečené buchty mäkké ako obláčik. Karin Haydu hovorí, že toto je najlepší recept, aký kedy vyskúšala
Recept zvládnu aj začiatočníci.
Pečené buchty Karin Haydu:
Ingrediencie:
Na kvások:
250 ml vlažného mlieka
2 PL práškového cukru
42 g čerstvého droždia
1 PL pšeničnej hladkej múky
Na cesto:
1 kg pšeničnej polohrubej múky
štipka soli
3 PL práškového cukru
125 g masla
500 ml vlažného mlieka
1 vajce
slivkový lekvár
na potretie: olej, mlieko, vanilínový cukor
Postup:
1. Do vlažného mlieka pridáme cukor, droždie, múku, rozmiešame, prikryjeme utierkou a necháme kvások asi 30 minút vykysnúť. Medzitým do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor a zmes premiešame. Roztopíme si maslo, ktoré necháme vychladnúť a do zmesi vlejeme kvások, vlažné mlieko a pripravené maslo. Pridáme aj vajce a vypracujeme cesto.
2. Z cesta následne vypracujeme bochník, ktorý posypeme hladkou múkou, dáme ho do misy, prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť. Pripravíme si dosku, ktorú si pomúčime a vyvaľkáme na nej cesto hrubé približne pol centimetra. Cesto nakrájame na štvorce vo veľkosti 7x7 centimetrov. Na každý kúsok dáme slivkový lekvár, spojíme náprotivné konce a tvarujeme guľaté buchty.
3. Aby sa buchty nelepili, môžeme ich občas poprášiť múkou a uložíme ich na olejom vymastený plech tak, aby boli tesne jedna vedľa druhej. Takto ich necháme ešte 10 minút nakysnúť, potrieme ich olejom, aby sa neskôr ľahšie oddeľovali. Rúru si vyhrejeme na 190 stupňov Celzia a pečieme asi 20-30 minút, alebo do zlatista. Buchty vyberieme a potrieme ich vlažným mliekom, v ktorom sme rozpustili vanilkový cukor.
Na chvíľu ich ešte prikryjeme vlhkou utierkou a po vychladnutí posypeme preosiatym práškovým cukrom. Dobrú chuť!