Prichádza vrchol hubárskej sezóny. Toto sú štyri miesta, kde sa hubám tento rok najlepšie darí
Hubárov to najlepšie ešte len čaká.
Ak sa ale chystáte na huby, dávajte si pozor. Intoxikácie hubami patria medzi pomerne časté diagnózy, za najnebezpečnejšie považujú odborníci akútne otravy. Ľudia sa však môžu otráviť aj jedlými hubami, upozornila lekárka interného oddelenia nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Soňa Lobotková.
Pozor aj na jedlé huby
Intoxikácie hubami sa viažu najmä na sezónne obdobie ich zberu, teda od apríla do novembra, vo väčšine prípadov je otrava náhodná. V súvislosti s otravou hubami hospitalizujú na Slovensku podľa štatistík ročne približne 100 až 120 pacientov. „Otrava hubami môže vzniknúť aj pri požití jedlých húb, ak na konzumáciu boli použité staré a nahnité huby, alebo boli nesprávne skladované. Vtedy ide o tzv. gastroenteritický typ otravy,“ načrtla lekárka.
Tento typ otravy je pri hubách podľa nej veľmi častý, ale s dobrou prognózou. Spôsobujú ho aj niektoré druhy plávok, pečiarok, hríb satanský či rýdzik kravský. „Toxíny týchto húb sa ničia 40- minútovým varom a nedostatočným tepelným spracovaním pôsobia na bunky žalúdka a čreva toxicky,“ vysvetlila.
Najnebezpečnejšia huba
Medzi príznaky otravou hubami patria zvracanie, hnačka, bolesti brucha, ktoré sa objavia do štyroch až šiestich hodín po ich zjedení. „Väčšina týchto otráv ustúpi spontánne, môže však dôjsť aj k ťažkej dehydratácii, vtedy podávame symptomatickú liečbu, pacientov hydratujeme. Úplné uzdravenie nastáva do dvoch dní,“ priblížila Lobotková.
Viac si môžete prečítať na ďalšej stránke.