Sú vláčne a s týmto trikom budú chutné aj na druhý deň. Katka Novotná zdokonalila recept na moravské koláče
Vraj nie sú len chutnou spomienkou na detstvo, ale aj zlepšujú náladu.
Moravské koláče podľa Katky Novotnej
Ingrediencie:
Cesto
270 g polohrubej múky
4 g sušeného droždia
50 g kryštálového cukru
50 g masla izbovej teploty
150 g vlažného mlieka
1/2 rozšľahaného vajcia
štipka soli
vanilkový cukor
Plnka
250 g hrudkového tvarohu
90 g práškového cukru
vanilkový cukor
1/2 balíčka vanilkového pudingu
2 žĺtky
Mrvenička
50 g polohrubej múky
20 g masla izbovej teploty
20 g kryštálového cukru
cukor s karamelovou príchuťou
Postup:
V mlieku rozmiešame cukor a prisypeme droždie, premiešame a necháme chvíľku aktivovať. Múku, maslo, soľ, vanilkový cukor a väčšiu časť vajcia navážime do misy od robota, pridáme kvások a miešame, prekladáme a stláčame pokojne aj 10 minút. Cesto prikryjeme a necháme asi hodinu odpočívať. Malo by zdvojnásobiť objem.
Urobíme plnku. Tvaroh, žĺtky, cukor, vanilkový cukor a puding zmiešame spolu. Zapneme rúru na 170 stupňov. Cesto rozdelíme ma menších 16 kúskov, vytvarujeme do guličky, poukladáme na plech s papierom na pečenie a pomúčeným štamperlíkom urobíme priehlbinku. Každý koláčik potrieme rozpusteným maslom a hneď aj vajcom a navrstvíme do stredu plnku. Necháme podkysnúť ešte 10 až15 minút.
Zatiaľ pripravíme mrveničku. Maslo, cukor, karamelový cukor a múku spojíme do hustej hmoty. Tú posypeme na vrch koláčikov a dáme piecť na zhruba 20 minút.
A tajný trik od skúsenej pekárky? „Každý koláč z kysnutého cesta nie je už ono na druhý deň, stačí ak si dáte koláčik na chvíľočku na rozpálenú panvicu alebo na pár sekúnd do mikrovlnky,“ radí.