Punčovým rezom podľa Márie Čírovej neodoláte: Zjedli by ich do 15 minút, ak by som ich neustrážila!
Ich skvelá chuť vás odmení po dlhom procese prípravy.
Punčové rezy Márie Čírovej:
Budete potrebovať:
Piškótové cesto:
5 vajec
2 PL cukru
2 PL slnečnicového oleja
3 PL hladkej múky
3 PL polohrubej múky
Ostatné:
1 balenie korenia na punč
3 PL trstinového cukru
pomaranč
rum
150 ml jahodového sirupu
jahodový/malinový/ríbezľový džem
práškový cukor
citrón
ružové farbivo
Postup:
1. Najprv si pripravíme piškótu. Na tú potrebujeme penu, ktorú vyšľaháme z bielkov a cukru. Po jednom pridáme aj žĺtky, slnečnicový olej, hladkú múku, polohrubú múku a pomaly premiešame. Cesto rovnomerne rozotrieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Rúru si rozohrejeme na 180°C a pečieme približne 15 minút.
2. Druhú piškótu pripravíme rovnako a môžeme ju zafarbiť ružovým potravinárskym farbivom. Následne si pripravíme punčový rozvar z 200 ml vody, korenia na punč trstinového cukru. Všetky suroviny spolu varíme. Mária do rozvaru pridala aj šťavu z pomaranča. Ďalej prilejeme trošku rumu a jahodový sirup. Rozvar precedíme a necháme vychladnúť.
3. Piškóty prekrojíme na polovicu a vrchnú časť z korpusov odkrojíme a zarovnáme. Začíname bielou piškótou, na ktorú natrieme džem. Na džem položíme ružový korpus a polejeme ho polovicou rozvaru. Aj druhý farebný korpus potrieme džemom a naklopíme ho na ružový plát. Polejeme zvyšným punčovým rozvarom. Takisto natrieme džem aj na druhú bielu piškótu.
4. Vrch koláča zaťažíme a vložíme na 12 hodín do chladničky. Z práškového cukru, vody, trošky citróna a ružového farbiva si pripravíme polevu na punčové rezy, ktorú po vybratí z chladničky rozotrieme na povrch koláča.