Pri príprave vajec robíte chybu. Toto je dôvod, prečo by sa nemali variť ihneď po vybratí z chladničky
Mnoho ľudí o tom nevie.
Môžete ich pripravovať na milión rôznych spôsobov a sú hotové za pár minút. Zdá, že vajíčka nás nedokážu ničím zaskočiť. Pri ich príprave ale zrejme robíte chybu, o ktorej ste doteraz ani netušili.
Pozor na chlad
Ako informoval portál Mirror, názory na to, ako by sme mali vajcia skladovať, sa líšia naprieč domácnosťami. Najlepšie sa skladujú v chlade. Málokto však vie, že práve chlad môže byť pri príprave tejto základnej suroviny kľúčový a mali by sme myslieť o krok vpred.
Podľa odborníkov, aby sme vajíčko dokázali pripraviť naozaj dokonale, treba ho pred akoukoľvek prípravou vybrať z chladničky a nechať ho zohriať na izbovú teplotu, teda aspoň 30 minút dopredu. Hoci to robí len málokto, tento trik má svoje opodstatnenie.
Ak sa totiž neohreje, hrozí, že pri jeho varení praskne škrupina. A nielen to. Pekári hovoria o zhoršených spájacích schopnostiach v jednotlivých receptoch a portál Get Cracking dopĺňa, že studené vajíčko v receptoch môže spôsobiť aj nerovnomerné varenie, v dôsledku čoho môže utrpieť celková kvalita pokrmu a jeho štruktúra môže byť menej jednotná.
Skladujete ich správne?
Ako dodáva šéfkuchárka Anna Williamsová, pri vajciach by sme nemali zabúdať ani na správne skladovanie. Málokto vie, že im je najlepšie v pôvodných škatuliach a tiež to, že by sme sa mali vyhýbať priehradkám zabudovaným vo dverách chladničky. Hoci sú zväčša priamo prispôsobené na uchovávanie vajec, v dôsledku pravidelného otvárania sú náchylné na kolísanie teploty.
Najlepším miestom podľa odborníkov je stredná polička v chladničke a najvhodnejšie bude, keď ich uložíte smerom k zadnej časti. Je to preto, že teplota vašej chladničky zostáva v tejto oblasti najchladnejšia a najkonzistentnejšia.