Mama z krajiny, kde vychovávajú najzdravšie deti na svete: Tieto štyri veci robíme ako rodičia inak
V krajine trpí nadváhou menej ako jedna dieťa z piatich.
3. Rozprávajú sa o obsahu desiatových boxov
„Viac ako 95 percent japonských základných a stredných škôl má školský obedový systém. Jedlá plánujú odborníci na výživu a študenti sa aktívne podieľajú na servírovaní pokrmov,“ prezradila Yuko. Zároveň dodala, že dôležitou súčasťou stravy japonských detí sú aj desiatové či obedové boxy, ktoré nazývajú aj „bentóbako“.
„Učiteľka mojej dcéry v škôlke žiada svojich žiakov, aby sa porozprávali o tom, čo je v bento boxoch toho druhého. Vďaka tomu je obed príjemný a deti sa cítia povzbudené, aby vyskúšali nové jedlá – alebo dokonca vyjadrili odpor k niektorým jedlám,“ vysvetlila Yuko Tamurová. Deti podľa nej majú vo svojich bento boxoch porcie sezónnej zeleniny a ovocia, vyhýbajú sa jedlám s vysokým obsahom tuku a konzervantom.
2. Jedlá bohaté na živiny varia v dávkach
„Keď moja dcéra nastúpila do škôlky, spočiatku som bojovala s niektorými pravidlami v škôlke – žiadne maškrty s vysokým obsahom cukru alebo tuku, žiadne čipsy ani sušienky,“priznala mama pre CNBC. Inšpirovala sa inými japonskými rodičmi.
Tí jej prezradili, že jedlá bohaté na živiny pripravia v dávkach a zamrazia ich alebo uskladnia tak, aby vydržali aj na časy, keď nebudú stíhať. „Tieto malé triky zaistia, že pre dcérku mám výživné obedy aj vtedy, keď doma nemáme dostatok čerstvých produktov,“ vysvetlila Yuko, ktorá vďaka tomu dcére nenúka tak často sladké maškrty a čipsy.
1. Namiesto sladených nápojov deťom ponúkajú čaj
Aj keď Yuko Tamurová svojej dcére nezakazuje piť ovocné šťavy, sladeným nápojom z obchodov sa úspešne vyhýbajú. „Na začiatku som jej predstavila čaj zo zeleného jačmeňa, ktorý je bohatý na minerály a je bez kofeínu. Je to obľúbená voľba medzi Japoncami všetkých vekových kategórií a skvelá alternatíva k sladeným čajom a ochuteným nápojom z obchodu. Pomôže vám tiež znížiť denný príjem kalórií,“ vysvetlila mama, ktorá okrem iného spoločne s dcérkou pripravuje aj smoothies z čerstvého ovocia a jogurtu.
„Hovoríme o tom, ako ovocie rastie a odkiaľ pochádza. Verím, že skúsenosti, ako je táto, prenesú jej dnešné zdravé stravovacie návyky aj do budúcnosti,“ odkázala.