Dobré noviny
Tradičné jedlo poriadne vylepšil. Šéfkuchár Žídek odhalil tajomstvo svojej plnenej papriky
Martina Halúsková
Martina Halúsková

Tradičné jedlo poriadne vylepšil. Šéfkuchár Žídek odhalil tajomstvo svojej plnenej papriky

— Foto: TASR/Martin Baumann, Wikipedia/mic of Orion

Aj z obyčajného jedla sa dá vytvoriť gurmánske dielo.

Plnená paprika podľa šéfkuchára Žídeka:

Budete potrebovať:

Na papriku:

  • 500 g bravčového masa
  • 1 cibuľu
  • 150 g surovej ryže
  • mleté nové korenie
  • trochu vody
  • 8 paprík
  • soľ, mleté čierne korenie

Na omáčku:

  • 1 bobkový list
  • 4 guličky nového korenia
  • 1 celú škoricu
  • 1 cibuľu
  • 400 g koncentrovaného paradajkového pretlaku
  • 1 lyžicu cukru
  • vývar alebo vodu
  • 1 lyžicu octu
  • 1 lyžicu rumu
  • knedľu na servírovanie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej alebo masť
Foto: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Postup:

  1. Cibuľu si nakrájame na drobno a zmiešame ju s mletým mäsom a surovou ryžou. Zmes dochutíme čiernym korením a soľou. Postupne miešame a pridávame trošku vody. Ryža sa počas pečenia krásne uvarí a nedôjde tak k jej prevareniu.
  2. Potom začnite plniť papriky. Z paprík odkrojíme vrchy, ktoré vložíme do hrnca, v ktorom budeme variť omáčku aj spolu s paprikovými zrniečkami. Následne naplníme papriky až po okraj a zabezpečíme, aby sa mäsová zmes dostala až do špičky. Papriky plníme až po okraj. Surová ryža svoj objem zväčší a mäso sa naopak scvrkne, a tak v paprike po upečení neostanú nijaké prázdne miesta.
  3. Naplnené papriky poukladáme na vymastený pekáč a pečieme ich po dobu 1 hodiny na 170 °C.
  4. Následne si pripravíme omáčku. V hrnci, v ktorom už máme odrezky z paprík, si rozohrejeme tuk a pridáme bobkový list, nové korenie a nakrájanú cibuľku. Všetko chvíľu opekáme v hrnci a následne pridáme paradajkový pretlak, celú škoricu a cukor. Zmes zalejeme vývarom alebo vodou. Všetko poriadne premiešame a dochutíme octom a rumom. Omáčku varíme na miernom ohni približne hodinu.
  5. Opečené paradajky preložíme do nového hrnca. Výpek z paprík vlejeme do omáčky, ktorú následne ešte chvíľu varíme. Ako prílohu môžeme použiť knedľu, no šéfkuchár si vystačí aj bez nej, keďže v paprike je už ryža a nič viac netreba.
Prajeme dobrú chuť!

 

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…