Dobré noviny
Hrejivý jesenný langoš s domácou tatárkou. Majsterka v pečení Jožka má recept, ktorý nesklame 
Simona Gálová
Simona Gálová

Hrejivý jesenný langoš s domácou tatárkou. Majsterka v pečení Jožka má recept, ktorý nesklame 

Pečie celé Slovensko.
Pečie celé Slovensko. — Foto: Reprofoto RTVS - Pečie celé Slovensko

Ľudí podľa nej pri príprave langošov môže potrápiť najmä kysnutie cesta.

Langoš s domácou tatárskou omáčkou podľa Jožky Zaukolcovej:

Ingrediencie na kysnuté cesto:

  • 500 g hladkej múky špeciál
  • 20 g droždia
  • 250 ml polotučného mlieka
  • 15 g kryštálového cukru
  • Polovička čajovej lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 125 g bieleho jogurtu
  • 1 l oleja na smaženie

Ingrediencie na domácu tatársku omáčku (všetky by mali mať izbovú teplotu):

  • 2 žĺtky
  • 1 polievková lyžica horčice
  • 300 ml slnečnicového oleja
  • 1 ks malá cibuľa (zhruba 50 gramov)
  • 1 ks kyslá uhorka (zhruba 50 gramov)
  • štipka soli, čierneho mletého korenia
  • citrónová šťava z polovičky citróna
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo?fbid=707025901463839&set=bc.Abq1MyGcoOn0GHkoQqXKmPVkIl1VLOdRYDiDyturCKW4uFJ5vFnRbDp0gGEXUrVnaVfuZwntJtl7ix6OeyVdnvDeneeCONE2AiBqPQvQdP8mUEneMqI9UKV5iLNKADgohIpX31OWHyRLOgerHj1RHU63&opaqueCursor=AbojF93bJfKVnVkHsiMhNBvwWvQTEd3O4ozyPN6hkmt9ZVIunRjqUkP0VNVCFwY7rNjdZqDQwGX2NrXRAHS8vFsXNfGfrcizMGFBE05ZAJXz0rKf_pMz5_NzgQi0M1KUlYYHnzP6VO4CRPtWW-ZRyzxwjrEfM0adndAtiLcQXK5zGDr0BwJH5giVW8Svk2JWSNFnlN_vCi8s-Fb2rldEya7VOXGzzYqD8I0LmUG9iSXrP8_4MuhcKFdfaMqLkdJr3cmyKLz4AhR4-5sATWauTs8bCFvIpNNDg9osq2nblNf_0J_UdmCchfm8rtThg40jwsWWjCGdTmRY9E-UiUhukEOXrASAU1dnCvIT1Pp3aCLb-kroiUM2ZXcBAA_2YzfjSFXoHvRW1IJosIOOdROI7BHTsqk1C4UiqqgbWflqfkfZvhcwxdHmeyFDZt9BkjGzruYQWlm93ECZNwXLjYqddQhmrcCLbpYdAN60R80DUlK6Hz4efmp700sOTUs43BTqABEoZr4NDptUH8Z-dHDqv4n5K6ePU7q_yraryTwmWh8ZkQg5A97jLPyQ1B6_kxIaOANznb3zLt_THhtxlgmGDHvLpwRjJXBqf6Nx8ijPYNfvX9LcDv21NUjrOjvhZMftZ6rzqVDpDu5AcQZq48K20bcaQC8RKhfKKw1WxocMk6_y9GGb9yLWrSpMsYkMfAu4E4U

Postup na kysnuté cesto:

Mlieko si prihrejeme, aby bolo vlažné, ale nie horúce – malo byť maximálne 30 stupňov Celzia. Do mlieka následne pridáme cukor, droždie a necháme ho zhruba 20 minút, kým nezačne droždie pracovať. Do misky si preosejeme múku, pridáme do nej vajíčko, soľ a biely jogurt. Do zmesi pridáme vykysnuté droždie a následne vypracujeme hladké cesto. Keď je cesto hotové, necháme ho kysnúť a počas kysnutia ho aspoň raz premiesime. Môžeme si pomôcť tým, že cesto dáme do vyhriatej rúry na 30 stupňov Celzia, kde bude kysnúť rýchlejšie.

Vykysnuté cesto následne rozdelíme na bochníčky, ktoré vážia zhruba 100 gramov, prikryjeme ich utierkou a necháme ich ešte podkysnúť na niekoľko minút. Zatiaľ si zohrejeme olej, ktorý by mal podľa porotkyne Petry Tóthovej teplotu 170 až 180 stupňov.

Podkysnuté bochníčky jemne rozvaľkáme a v rukách ich naťahujeme na veľkosť zhruba 20 centimetrov. Langoše vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán, kým nemajú zlatú farbu.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/somzdedinyDK/photos/bc.Abr8qEVkk3mz7L9jLMC0Bq-QqORuEOD76wzsNlx3Uvuq8_Ie4zSiLyMTobbuFfMyOfe1SRW1yq2dynY9-DQruGRP1neLsfdmUD-g-el2CWWEyYs3SwLvdb16vQkp2XycJ3VonaSlA3vYv9s6XbKiVHE0/621503154975199/?opaqueCursor=Abqb44-PxUNrmuL1j4SrymtG9uYFyyxSqPpoYLHXRtWotz3pI79gURAMNeEKcGG7r1dUeIwSJDG-IGs8uP1B1YAZZJ5dhazvX2P8D_G91R-gjxKnEtrk67_yjuXUu9bToC7KFAxYV8iF7cgeoUo7PPYwf9YQsTbJXDZr943Ic3BNpfxDJZ92ux3LIak1E9IAOgf_-ZEnl3SdIblrbdNaqosfwiGdvtIVgGh_cernRgz0hXKgAUtzDc_BKdKhQjGiYbCy7s4ZDjr5ZlgXI85AZRU6T7Zbrocd4NSHW5O3q-T3Tc5YLkOICFZLewA39_Ph21gpUts8pQqyrGkbu6POqagfPKmpDdcxhfMC9WeSoFFfpnl6fk5YMWgwkNNzGkwPQ7PQfFTWbJZvgPLpapuCu9DkDi9HARyoYJ9YrKqPs3kbV9SBAwsD1dty-VEMxW06WuhAGEFfjW-ErfzZ_1-HKieCb8-jaWVf8oGZGIod8CJ5B7pZ1SSjwVYHlGzO8_TBBJWooZ2RT9smCYfVOWstFVrFHkyok_WQiMOKjG3qS40sgTxgQaB839IFekHVRgGc1e2N6e0fo4zYE7d5vKCiZWBU

Postup na domácu tatársku omáčku:

Vaječné žĺtky a horčicu izbovej teploty vymiešame ručným mixérom. Do zmesi pri stálom šľahaní prilievame olej, vďaka čomu omáčka začne hustnúť a naberať na objeme. Do žĺtkovej peny následne pridáme najemno nakrájanú cibuľu a kyslú uhorku, všetko dobre premiešame a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.

Dobrú chuť!

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…