91-ročný Ivan Hričovský pozná recept na vitalitu: Večer si nedajte poldeci slivovice, ale túto potravinu
Slováci majú podľa neho pri tejto potravine žalostnú spotrebu.
Ivan Hričovský odporúča pravidelnú konzumáciu orechov, a to najmä tých vlašských. „Recept na vitalitu? Večer si nedajte poldeci slivovice, ale orech,“ povedal v rozhovore pre Šarm profesor, ktorý pravidelne opakuje, že Slováci jedia málo orechov, pritom by mali byť pravidelnou súčasťou jedálnička. Denne by sme si mali dopriať 10 až 30 gramov týchto chutných suchých plodov.
„Štatisticky spotrebujeme len 32 dekagramov čerstvého orechového jadra ročne. Pritom z hľadiska zdravotných účinkov sa odporúčajú až dva kilogramy ročne,“ vysvetlil Ivan Hričovský, ktorý nedá na vlašské orechy dopustiť. Zlepšujú pamäť a sústredenie, dokážu predísť koronárnym srdcovým ochoreniam, podporujú trávenie, zlepšujú funkciu čriev a majú aj preventívne účinky proti cukrovke.
Najlepšie sú čerstvé
„Ženám odkazujem, aby mužom večer podávali vlašské orechy. Budú ich milovať. Nech ich neohlupujú slivovicou. Slivky sú lepšie vo forme kompótu či lekváru,“ smial sa v rozhovore pre portál Záhradkár. Ivan Hričovský na svojich sociálnych sieťach poradil aj to, ako skladovať nazbierané orechy tak, aby vydržali rok aj dva. Stačí ich uložiť do miestnosti s izbovou teplotou na tmavom a dobre vetranom mieste, kde ich necháme vysušiť.
„Vlašské orechy sú najlepšie čerstvé. Keď ich rozbijeme, stiahnime z nich horkú tenkú šupku. Ak majú ošúpané nepríjemný pach zatuchliny, radšej ich vyhoďme, pretože môžu byť napadnuté plesňami,“ poradil Ivan Hričovský, podľa ktorého má vlašský orech pre zdravie človeka cenu zlata.