Do jeho bryndzovej pochúťky sa pustíte skôr, než ju položíte na stôl. Pyco dokáže aj z mála urobiť veľa
Na túto delikatesu vám stačí málo.
Pečená mrkva podľa Martina Pyca Rauscha:
Budete potrebovať:
650 g mladej mrkvy s vňaťou
200 g bryndze
3 PL kyslej smotany
čerstvú pažítku
6 PL olivového oleja
1 PL jablčného octu
1 PL citrónovej šťavy
hrubú morskú soľ
mletú údenú papriku
korenie podľa chuti
Postup:
1. Mladé mrkvičky zbavíme vňate rezom približne 2-3 cm nad hornou časťou mrkvy. Vňať dôkladne umyjeme a odstránime zožltnuté alebo poškodené listy. Následne ju posekáme veľmi nadrobno a v miske zmiešame s troma lyžicami panenského olivového oleja, lyžicou citrónovej šťavy a potom roztlačíme v kamennom mažiari. Zmes odložíme do chladničky. Kefou vydrhneme mrkvu pod tečúcou vodou, potom ju poutierame do sucha.
2. Väčšie kúsky pozdĺžne prekrojíme na polovice alebo štvrtiny. Zo zvyšného oleja, lyžice octu a z korenia (Pyco použil korenie obsahujúce mletý cesnak, rozmarín, sezam, feferónky, saturejku, oregano, tymian a bazalku) si pripravíme zálievku. Túto zmes následne vmasírujeme do pripravenej zeleniny a vložíme ju na plech. Rozohrejeme si rúru na 180 °C a pečieme 35-45 minút, pričom uprostred pečenia mrkvu otočíme.
3. Kým sa zelenina pečie, pripravíme si dip. S kyslou smotanou dôkladne vymiešame bryndzu a následne primiešame posekanú pažítku. Zmes rozotrieme na veľký plochý tanier alebo podnos. Pokvapkáme ju časťou pripraveného mrkvového pesta z chladničky a čiastočne rozotrieme. Upečenú zeleninu uložíme na dip, pokvapkáme zvyškom mrkvového pesta, poprášime mletou údenou paprikou a dochutíme hrubou soľou.
„So soľou narábajte opatrne, pretože v spojení s takto chutnou bryndzou tá slanosť príde automaticky,“ odporúča Pyco.