Dobré noviny
Do jeho bryndzovej pochúťky sa pustíte skôr, než ju položíte na stôl. Pyco dokáže aj z mála urobiť veľa
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Do jeho bryndzovej pochúťky sa pustíte skôr, než ju položíte na stôl. Pyco dokáže aj z mála urobiť veľa

Pyco dokáže pripraviť aj mrkvy v nezvyčajnej kombinácii.
Pyco dokáže pripraviť aj mrkvy v nezvyčajnej kombinácii. — Foto: Instagram/mrpyco

Na túto delikatesu vám stačí málo.

Pečená mrkva podľa Martina Pyca Rauscha:

Budete potrebovať:

  • 650 g ​mladej mrkvy s vňaťou
  • 200 g bryndze
  • 3 PL kyslej smotany
  • čerstvú pažítku
  • 6 PL olivového oleja
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • hrubú morskú soľ
  • mletú údenú papriku
  • korenie podľa chuti

Postup:

1. Mladé mrkvičky zbavíme vňate rezom približne 2-3 cm nad hornou časťou mrkvy. Vňať dôkladne umyjeme a odstránime zožltnuté alebo poškodené listy. Následne ju posekáme veľmi nadrobno a v miske zmiešame s troma lyžicami panenského olivového oleja, lyžicou citrónovej šťavy a potom roztlačíme v kamennom mažiari. Zmes odložíme do chladničky. Kefou vydrhneme mrkvu pod tečúcou vodou, potom ju poutierame do sucha. 

2. Väčšie kúsky pozdĺžne prekrojíme na polovice alebo štvrtiny. Zo zvyšného oleja, lyžice octu a z korenia (Pyco použil korenie obsahujúce mletý cesnak, rozmarín, sezam, feferónky, saturejku, oregano, tymian a bazalku) si pripravíme zálievku. Túto zmes následne vmasírujeme do pripravenej zeleniny a vložíme ju na plech. Rozohrejeme si rúru na 180 °C a pečieme 35-45 minút, pričom uprostred pečenia mrkvu otočíme.

3. Kým sa zelenina pečie, pripravíme si dip. S kyslou smotanou dôkladne vymiešame bryndzu a následne primiešame posekanú pažítku. Zmes rozotrieme na veľký plochý tanier alebo podnos. Pokvapkáme ju časťou pripraveného mrkvového pesta z chladničky a čiastočne rozotrieme. Upečenú zeleninu uložíme na dip, pokvapkáme zvyškom mrkvového pesta, poprášime mletou údenou paprikou a dochutíme hrubou soľou.

„So soľou narábajte opatrne, pretože v spojení s takto chutnou bryndzou tá slanosť príde automaticky,“ odporúča Pyco.

Dobrú chuť!

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…