Sedliacky bryndzový koláč od Gaba Kocáka
Ingrediencie na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 150 g kyslej smotany
- 100 g masla
- 2 PL octu
Ingrediencie na plnku:
- 100 g slaninky
- 1 - 2 šalotky
- 1/2 póru
- masť
- 200 g bryndze
- 200 ml sladkej smotany
- 200 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 3 vajcia
Postup:
Suroviny na cesto vymiešame v robote, vyberieme a ešte v rukách dobre spracujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme 10 až 15 minút odležať. Potom vyvaľkáme, uložíme do formy na pečenie a popicháme vidličkou.
Nakrájanú šalotku, pór a slaninku opečieme na masti. Necháme chvíľku vychladnúť , vylejeme na cesto a na vrch namrvíme bryndzu. Mlieko zmiešame so smotanou, pridáme žĺtok, celé vajcia a premiešame. Takto pripravenou plnkou zalejeme koláč. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 až 180 stupňov a pečieme 30 až 35 minút.