Keď mali túto nepečenú tortu, bol to sviatok. Šéfkuchár Pavel Pospíšil sa skvelý recept naučil od maminky
Čaro sa vraj skrýva v cukrovom sirupe.
Nepečený koláč od Pavla Pospíšila
Ingrediencie:
2 kg marhúľ
2 balíčky cukrárskych piškót
500 ml vody a 500 g cukru (na cukrový sirup)
500 g mascarpone
500 g jemného plnotučného tvarohu
250 g cukru
250 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
12 plátkov želatíny
1 vanilkový cukor
100 g vlašských orechov
50 g cukru
Postup:
1. Vykôstkujeme marhule. Do litra vody nasypeme 1 kg cukru a necháme variť, až kým sa cukor rozpustí. Keď sa sirup varí, na chvíľu doň vložíme vykôstkované marhule tak, aby sa nerozvarili. Musia zmäknúť, ale zostať pevné, aby sme z nich mohli jednoducho stiahnuť jemnú šupku.
2. V miske si v studenej vode namočíme plátkovú želatínu a necháme ju napučať.
3. Vyšľaháme tvaroh a mascarpone, prilejeme napučanú želatínu, ktorú sme si predtým rozohriali v troche smotany. Následne do zmesi zamiešame obyčajný cukor aj vanilkový. Nakoniec vyšľaháme smotanu a potom ju zľahka vmiešame do tvarohovej zmesi.
4. Zapekaciu misu vyložíme na dne aj po stranách cukrárskymi piškótami, ktoré predtým namočíme v cukrovom sirupe, kde sa povarili marhule. Namočenými piškótami vyložíme celú misu. Môžeme ich ešte preliať sirupom.
5. Na vrstvu piškót natrieme slabú vrstvu krému, preložíme marhuľami a prekryjeme tvarohovým krémom. Na to položíme ďalšiu vrstvu piškót namočených v sirupe, znovu vrstva krému, marhúľ a piškót. Pokiaľ je krém riedky, môžeme medzi pridávaním jednotlivých vrstiev vložiť dezert vždy na chvíľu do chladničky.
6. Nakoniec na panvici zahrievame a miešame rozdrvené vlašské orechy spoločne s kryštálovým cukrom. Cukor sa začne rozpúšťať a zmes sa bude lepiť a zlatnúť. Vtedy zložíme panvicu z platne, orechy vysypeme z panvice a necháme vychladnúť. Potom ich nasekáme nožom a posypeme nimi piškótnik. Dáme stuhnúť cez noc do chladničky.